Izaberite stranicu

Канцеларија Високог комесаријата за људска права при УН објавила је два извештаја у којима се доносе подаци о верским напетостима и притиску на вернике канонске Цркве у Украјини. Према извештајима, верско стање у овој земљи се погоршало услед радњи Цариградске патријаршије, због чега канонска Црква пати од државних, расколничких и десничарско оријентисаних група. Извештај наводи извесан број карактеристичних начина кршења људских права, међу којима су неосноване оптужбе, саслушања лица и претресања станова и отимање цркава, као и ускраћивање рада војних капелана постављених од канонске Цркве.

Наводе се случајеви застрашивања верника канонске Цркве у време одржавања тзв. Сабора уједињења 15. децембра 2018, као и документовани случајеви насилничог одузимања парохија и њиховог пререгистровања у шизматичке богомоље. Из овог разлога спомиње се и то да је Парламент Украјине 20. децембра 2018.  донео закон на основу којег се све верске организације чије је седиште у Руској Федерацији, морају преименовати, при чему се првенствено мисли на парохије Украјинске православне цркве Московске патгријаршије.

Из овог разлога УН препоручују да украјинске власти јавно осуде и испитају све изливе насиља, и да се Украјина као држава мора придржавати обавеза о људским правима, као што је и право на слободу вероисповедања. УН такође апелују на међународну заједницу да са своје стране позове Украјину на поштовање људских права.

Извор: Катпрес

Pin It on Pinterest

Share This