Izaberite stranicu

У оквиру редовне наставе школе вјеронауке и ваннаставних активности, школа вјеронауке парохије паштровске  је у покладским данима, прије почетка поста, за своје полазнике и њихове родитеље организовала тродневно поклоничко путовање светињама Охрида и његове околине.

Путовање, као и увјек, међу младима је изазвало велику радост, како због заједничког дружења тако и због поклоњења великим светињама и нових сазнања.

Првог дана, одмах по смјештању у апартмане, полазници школе вјеронауке и њихови родитељи, заједно са својим парохом протојерејем Драгославом Ракићем, су обишли урбани дио града гдје је заједничко дружење настављено уз гастрономску понуду охридске области.

Другог дана, уз пратњу локалног водича, од јутра се кренуло у обилазак древних светиња старог града Охрида, као што су цркве Свете Софије, Светог Пантелејмона, Богородице Перивлепте, Светог Јована Богослова – Канео, археолошка налазишта древног Охрида и многа друга мјеста будући да је сваки квадратни метар Охрида испуњен светињама и одређеним археолошким локалитетима. Поклоници су се такође упознали са локацијама старе штампарије и изворних произвођача познатог охридског бисера.

По завршетку обиласка старог града, школа вјеронауке је кренула на кратко крстарење Охридским језером гдје су, возећи се у луксузним катамаранима, имали прилику да виде Охрид из панорамске перспективе. Диван сунчани дан многи су искористили за шетњу предивним шеталиштем и обиласком познатих Биљаниних извора.

Трећег дана, школа вјеронауке је обишла највеће светиње у том крају. У  предивном Манастиру Светог Наума сви су имали прилику да се поклоне моштима Светог Наума и принесу своје молитве. Посјетили су затим Манастир Пресвете Богородице Калишта код Струге на самој обали језера, гдје се иначе налази Чудотворна икона Пресвете Богородице, захваљујући којој су се догодила многа исцјељења, нарочито женама нероткињама у остварењу мајчинства. Посебну пажњу су привукле катакомбне монашке испоснице из 14. вијека које се налазе у оквиру манастирског комплекса.

По завршетку обиласка, преко албанског града Поградец школа вјеронауке парохије паштровске упутила се назад ка Паштровићима и Будви.

парох паштровски

протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This