Izaberite stranicu

Чланови расколничке „Православне Цркве Украјине“ заузели су насилно 9. и 10. марта 2019. храмове у Виницкој, Волинској, Черниговској и Черновичко-буковинској епархији УПЦ.

Цркву Светог Јована Богослова у селу Бохиники Виницке области расколници су заузели 9. марта. Старешина цркве прота Олег Мелњик обавестио је полицију о препаду. Свештенику је забрањено да по затварању цркве изнесе свете дарове и антиминс. Када је увече у то село хтео ући архиепископ виницки и барски Варсонуфије са свештенством, расколници нису дозволили архијереју приступ, блокиравши пут.

Храм Светог Илије у селу Клепачеву Волинске области такође је заузет и храм је запечаћен.

Храм светог Николе у селу Скобелски Волинске области такође је заузет после изјашњавања парохијана да припадају УПЦ. Измењене су браве на вратима, као што расколници увек раде, и ушли у посед туђе имовине.

У Черниговској области у селу Ковпити одузет је храм Покрова Пресвете Богородице; овај дрски чин су обавили чланови Десног сектора предвођени свештеником „Кијевске Патријаршије“. Припадници расколничке ПЦУ касније су обавили своје „богослужење“.

Храм Светог Архангела Михаила у селу Бережници Черновичке области постао је жртва терориста 10. марта, управо за време прашчалног вечерња. Иначе, храм је био под претњама, па су верници, да би заштитили храм, непрестано читали молитве у њему. Али, 10. марта ујутру припадници ПЦУ нису дозволили свештенику Константину да обави Божанску Литургију.

Извор: Украјинска Православна Црква (са руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This