Izaberite stranicu

Песник Ђорђо Сладоје из Новог Сада добитник је Дисове награде за 2019. годину за целокупно песничко стваралаштво, саопштио је данас жири.

Жири у саставу: др Недељка Бјелановић, научни сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду, др Јован Делић, редовни професор Филолошког факултета у Београду (председник) и Ђорђе Нешић, песник из Бијелог Брда, одлуку је донео једногласно.

У образложењу се наводи да Ђорђо Сладоје има до сада укупно 22 веома успеле и високо оцењене књиге, што га сврстава у ред „најостваренијих савремених српских песника препознатљивога гласа, дисовски горког, дисовски строго критички усмереног на наше дане, али и дисовски оданог својој песничкој традицији, језику, отаџбини и народу“.

„Тај глас је скептичан, обележен искуством рата, избеглиштва, пораза, осећања обескорењености, нужно елегичан, проткан иронијом и горким хумором, драматичан глас о драматичном и у драматичном времену. Вероватно су зато неколике његове књиге компоноване као „петочинке“ – као прикривене драме вођене према трагичној катарзи“, истакао је жири.

Ђорђо Сладоје је рођен 1954. године у Клињи код Улога, у Горњој Херцеговини.

Гимназију је завршио у Сечњу, а студије социологије у Сарајеву.

До 1992. године радио је у Народној и Универзитетској библиотеци у Сарајеву.

У време рата у Босни и Херцеговини избегао је са породицом у Врбас, где је радио као секретар Фестивала поезије младих и уредник часописа „Траг“ до 2007. године.

Од 2007. године ради као уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада.

Објавио је 22 књиге поезије и приредио је „Најлепше песме“ Рајка Петрова Нога (2002).

За свој песнички рад добио је низ најзначајнијих награда, а његовој поезији писали су најистакнутији српски критичари и објављена су два зборника критичких радова.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This