Izaberite stranicu

У понедјељак, 11. марта, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је вечерња служба са великим повечерјем, током које се читао и покајни Канон Светог Андреја Критског.

Службом Божијом предстојао је протојереј-ставрофор Драган Митровић уз саслужење протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, те протојереја: Предрага Шћепановића, Мирчете Шљиванчанина, Бранка Вујачића, јереја Леке Вујисића и протођакона овога Храма – Владимира Јарамаза.

Током службе појала је и одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму у Подгорици.

Подсјетимо, током прва четири дана прве седмице Васкршњег поста чита се покајни Канон Светог Андреја Критског, а након читања у првој седмици Часног поста, овај канон се чита и у петој седмици поста, када се у четвртак на јутрењу поново чита цијели Канон.

Овај канон је назван Велики, како због мноштва мисли и сјећања који су у њему садржане, тако и по броју тропара којих има око 250 (у обичним канонима их има око 30).

Ради читања у првој недјељи поста канон је подијељен на четири дијела, по броју дана. У сриједу и четвртак Великом канону се додаје неколико тропара у част преподобне Марије Египћанке (+522), која је од дубоког духовног пада дошла до узвишене благочестивости.

Ова служба има, такође, изразито саборни карактер јер наше лично покајање и молитва Богу узрастају у заједничку покајну молитву, прожимајући се са молитвама свих оних са којима смо се, током прашчалног вечерњег, измирили и опростили.

Велики канон се завршава тропарима у част свог творца – Светог Андреја Критског.

​Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This