Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски Иринеј молитвено је присуствовао 11. марта читању Великог канона Светог Андреја Критског у Саборној цркви у Београду.

Пожелевши свима Пост на спасење душа, Патријарх је позвао верне да у периоду поста много више размишљају о своме животу на земљи: „Да размишљамо о смислу нашега живота, да се удаљимо од света у којем живимо предајући се духовним размишљањима и духовном свету који је суштина нашег живота, да у покајном расположењу дочекамо велики славни празник Христовог Васкрсења“, казао је Патријарх Иринеј.

Током прва четири дана Великог и Часног поста на повечерју се чита Велики покајни канон Светог Андреја Критског. Свети Андреј, Епископ критски, беше рођен нем и до седме године није говорио. Када су га родитељи однели у храм и тамо причестили он је проговорио. У четрнаестој години отишао је у манастир Светог Саве Освећеног и показао се изврсним монахом. Учествовао је на шестом Васељенском сабору.

Написао је доста поучних књига, песама и канона од којих је овај који читамо у време Великог поста најпознатији. Његов биограф каже: „Гледајући му лице, слушајући медоточне речи, свак се наслађиваше и порављаше”.

У овом канону све су песме покајног карактера са речима које упућују на пут покајања и спасења: „Од куда ћу почети са оплакивањем дела мога грешног живота, шта ли ћу узети као почетак садашњем ридању, Христе? Но Ти као милостив даруј ми опроштај грехова. Похитај жалосна душо, заједно са телом твојим, исповеди се Творцу свих, окани се досадашњег безумља и принеси Богу сузе покајања. Из раја Адам беше протеран, јер не одржа Твоју једину заповест Господе. И ја страдам што увек одбацујем спасоносне речи. Помилуј ме Боже, помлиуј ме.”

Извор: Слов љубве/СПЦ

 

Pin It on Pinterest

Share This