Izaberite stranicu

Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије позвао је украјинске вернике и питом им дао благослов  да се држе посебног молитвеног правила током Часног поста  и да се моле за мир у Украјини.

Ово је пета година заредом да је Његово Блаженство позвао на ватрене молитве за мир током Поста. Он даје благослов пастви да прочитају по једну катихизму из Псалтира сваког дана и 12 пута Исусову молитаву с метанијом, пише у његовој посланици украјинским верницима поводом почетка поста, објављеној  на сајту Украјинске Православне Цркве.

Драга моја браћа и сестре,

Честитам вам свима почетак Великог поста – веома важан период у нашем духовном животу.

Са посебним духовним настројством ушли смо у свету Четрдесетницу, што је за нас време духовне обнове и истицања у свим хришћанским врлинама, али најважније –  у љубави према Богу и човеку.

Током светог поста не само што се морамо обуздати у јелу, него и ојачати своју молитву, изражавати  искрено кајање за своје грехе, и одлучно кренути на пут уздржавања у телесним жељама. Важно је у овим благословеним данима да се измиримо са другима и укажемо неопходну пажњу делима милосрђа. Посебне великопосне службе су осмишљене тако да нам помогну да схватимо нашу несавршеност, да се ојачамо у тајнама исповести и светог Причешћа, и да направимо корак напред на путу ка праведном, богоугодном животу.

Желим да свако од нас проведе ове спасоносне дане с духовном ползом, да се припреми за Христово светло Васкрсење и да радосно узвикне заједно са псалмистом Давидом. Припремљено је срце моје, Боже, припремљено је срце моје; певаћу и псалмопојаћу славу твоју“ (Пс 57,8).

Призивајући на вас благодат и милост Божју, дајем благослов свима верницима Украјинске Православне Цркве да свакодневно читају током светог Великог поста, и да се уз то моле за мир и напредак у нашој многонапаћеној украјинској земљи, по  једну катихизму из Псалтира са дванаест метанија уз Исусову молитву „Господе Исусе ХристеСине Божјипомилуј ме грешног“.

Извор: Orthochristian (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This