Izaberite stranicu

На данашњи дан, 12. марта 1938. године њемачке трупе ушле су у Аустрију, а Адолф Хитлер је два дана потом објавио да је Аустрија постала дио Трећег рајха, што су западне силе посматрале скрштених руку, настојећи да на сваки начин избјегну рат с нацистима.

Аншлус је био уобичајен назив послије Првог свјетског рата за прикључење Аустрије Њемачкој. Када је после слома Аустроугарске формирана Њемачка Аустрија, њен је привремени парламент изгласао прикључење Њемачкоj. Савезници (нарочито Француска и Италија) су се успротивиле аншлусу, тако да је забрана аншлуса ушла у уговоре о миру са Њемачком и са Аустријом. У прво вријеме за аншлус су се залагали првенствено у Социјалдемократској партији, али је тај интерес нагло опао доласком Адолфа Хитлера на власт у Њемачкој и када је обновљена кампања за аншлус они су били одлучно против. Против је била и владајућа странка хришћанских социјалиста. Са друге стране су били аустријски нацисти који су од тада почели страсно да заговарају то уједињење.

Аустријски нацисти су у дослуху са немачким нацистима покушали да 1934. године изврше пуч, оснују нацистичку владу, прогласе аншлус и том приликом су убили аустријског канцелара Долфуса. Преврат није успио јер је интервенисала војска, а Италија је коцентрисала трупе на Бренеру. У вријеме италијанско-етиопског рата је дошло до зближавања Италије и Њемачке, која је помогла Италији да издржи санкције, и Мусолини је промијенио свој став према аншлусу. Тако уз његову сагласност Аустрија јула 1936. године закључује са Њемачком уговор којим се обавезује да ће у својој политици водити рачуна да је Аустрија држава њемачког народа.

Након неуспјелог покушаја преговора са Хитлером, аустријски канцелар Курт фон Шушниг је морао да попусти и да већу власт нацистима. Недуго послије тога је морао дати оставку, што је проузроковало кризу у земљи јер је предсједник Аустрије Вилхелм Миклас одбио да прогласи нацисту Артура Зајс-Инкарта за новог канцелара. Хитлер и Геринг су аустријским нацистима обећали војну помоћ у случају да буде потребна, а до ње је и дошло 12. марта 1938. године, дан када су њемачке трупе умарширале у Аустрију. Отпора није било јер је Шушниг у свом познатом радио говору рекао да не жели да пролива њемачку крв. Дан након тога, одржан је референдум на коме је 99,7% гласача гласало позитивно за аншлус.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This