Izaberite stranicu

Остало још мало времена до 20. марта, када се завршава ликовни и литерарни конкурс „Наш Патријарх Павле“, који су, за ученике основних и средњих школа у Црној Гори, расписале Епархија будимљанско-никшићка и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.

Архијерејско намјесништво никшићко се, с љубављу, одазвало позиву за учешће у овом сверадосном догађају, који се, у част и славу Патријарха српског Павла, први пут организује у Епархији будимљанско-никшићкој.

У просторијама Парохијског дома у Никшићу, гдје је организована настава вјеронауке, одвија се и Ликовна радионица за дјецу.  На тим часовима гостујући ликовни умјетници подстичу креативност, његују дјечји ликовни израз, развијају осјећај за лијепо и сензибилитет код малишана, осјећај за заједнички рад и пријатељство. Полазници млађе групе, које смо посјетили ових дана, заједно са свештеницима и „учитељима“ вриједно се припремају за конкурс „Наш Патријарх Павле“. Увјерили смо се кроз њихове радове да су сви они мали креативци, радознали ствараоци, мали вјешти умјетници.

Љепота цртежа, живописне боје најбољи су показатељи да најмлађи и кроз овај вид умјетничког стваралаштва, исказују љубав према свима нам драгог и у срцима вјечно живог – блаженог помена Патријарха српског Павла, великог молитвеника, истинског оца, духовног вођу, примјера светости, кога су и дјеца знала и препознавала по ријечима „Будимо људи“.

Заинтересовани ликовне и литерарне радови треба да доставе, до 20. марта, на адресе Епархије будимљанско-никшићке или Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. Затим ће жири обавити оцјењивање приспјелих радова и изабрати најбоље, који ће бити изложени на манифестацији „Дани Патријарха Павла“, најављеној за 14. Април, у Парохијском дому у Никшићу.

Пет најбољих писаних састава и пет најбољих ликовних радова ученика основних школа биће награђено петнаестодневним боравком у љетњој школи пријатељства у Србији, док ће три најуспјешнија састава и три ликовна рада ученика средњих школа бити награђени једнодневним (дводневним) излетом по српским светињама.

Организатори манифестације одлучили су да награде и ученике из Ораховца са Косова и Метохије. Основци ће као награду, такође, добити љетњу школу, а старијима ће бити уприличена посјета светињама у Црној Гори.

Радови се до закључења конкурса могу слати на адресе: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Римски трг 50/1, Подгорица или Епархија будимљанско-никшићка, Трг Шака Петровића 1, Никшић.

Извор: Епархија будимљаснко никшићка

Pin It on Pinterest

Share This