Izaberite stranicu

Митрополит сингапурски и југоисточноазијски Сергије, патријаршијски егзарх за Југоисточну Азију, привремени администратор Тајландске епархије,  започео је 2. марта 2019. године своју посету Краљевини Тајланд.

На аеродрому Суварнабхуми у Бангкоку њега је дочекао архимандрит Олег (Черепанин), секретар Епархије тајландске; протојереј Данијел Врана,  председник Православне фондације на Тајланду; о. Јована Мороз, начелник Тајландске епархијске администрације; представници Руске амбасаде на Тајланду и јерођакон Јувеналије (Лапшин) и подђакон Николај Соколов, који је дошао на Тајланд дан раније да би организовао посету митрополита Сергија.

Тог дана Митрополит је одржао конференцију са запосленима у Тајландској епархијској резиденцији, током које је он представио планове око даљег организовања Епархије Тајланда. Увече се патријаршијски егзарх се састао са руским амбасадором на Тајланду Јевгенијем Томихином, који је у част високог госта приредио пријем у својој резиденцији.

Митрополит Сергије је 3. марта 2019, уз саслужење свештенства Епархије Тајланда, одслужио Божанску Литургију у Саборном храму Светог Николаја у Бангкоку. Пред службу је  рукопроизвео Павла (Гриту) Срисумороа, тајландског грађанина и студента Богословске школе на Пукету, за чтеца и после тога за ипођакона. На Литургији  рукоположио га је за ђакона.

После Литургије митрополит Сергије се обратио верницима. Архимандрит Олег (Черепанин) захвалио је у име свештенства и верника Епархије тајландске архијереју на старању око благостојања нове Епархије.

Митрополит Сергије је 4. марта посетио Покровски манастир у Печбурију где је одслужио Божанску Литургију. Овде је рукопроизвео Тајланђанина Рачанонта Теикоксунга са православним именом Виктор за чтеца и ипођакона и касније га рукоположио у чин ђакона, па ће служити у тамошњим црквама.

Следећег дана, 5. марта, Митрополит посетио је Пукет на југу  Тајланда. У цркви Свете Тројице служио је чин благодарења, одржао проповед о посту и захвалио вернима на топлом дочеку.

Извор: mospat.ru (са енглеског Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This