Izaberite stranicu

Одлуком Његовог високопреосвештенства г. Хризостома, Митрополита дабробосанског, основан је Организациони одобор Митрополије дабробосанске за организацију обележавања 800-годишњег јубилеја аутокефалности Српске цркве и оснивање Епархије дабарске (данас дабробосанске). Дана 9. марта 2019. године односни Одбор одржао је прву седницу у сали Црквене општине Пале.

У склопу организације самосталне Цркве у његовом отачаству и шире, Свети Сава је 1219/20. године основао Дабарску епархију са седиштем у Манастиру Светог оца Николаја у Прибоју. Дабар је географска област која се простире од Пријепоља до Вишеграда са обе стране Лим и Дрине. Током Средњег века јурисдикција Епископа дабарског протезала се на читав простор средњовековне Босне. Током укидања  аутокефалије наше Цркве од стране отоманске власти и поновног подвођења под јуриздикцију Константинопољске патријаршије првобитни назив пархије се изгубио – наметнуто је ново име – Митрополија Босне. После обновљења самосталности Српске цркве, српски ариепископи и  патријарси си, уз нови (цариградски) назив Митрополије, придодавали и њен први назив дабарска, па отуда данас имамо назив – Дабробосанска.

Одбору су се обратили архијерејски заменик протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловићи, г. Драган Давидовић, протојереј-ставрофор Дарко Ђого, г. Момчило Крајишник, проф. др Мирко Саиловић, др Радован Пилиповић, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша.

Одбор се бавио оквирним предлозима планова  и програма и закључио да се односни јубилеји обележе богослужбено-литургијски у Вишеграду-Андрићграду 27. и 28. јуна 2019. године, у Сокоцу 1. и 2. августа 2019. године, на Палама 27. и 28. августа 2019. године, у Сарајеву (Саборна црква) и Источном Сарајеву (на Вељинама) 14. и 15. септембра 2019. године и у Зеници 21. септембра 2019. године.

Осим ових централних богослужбено-литургијских прослављања Одбор је предложио да се широм епархије током целе 2019. године у свим парохијама и манастирима организују литургијска славља.

Јубилеји ће бити обележени и црквено-националним културним манифестацијама у Вишеграду-Андрићграду, Сокоцу, на Палама, у Сарајеву, Источном Сарајеву, Фочи, као и у Београду, Бања Луци и Подгорици.

Научно-издавачки програм обухвата међународни научни скуп крајем фебруара 2020. године, издавање монографије и шематизма Митрополије, Зборника – грчка акта 13. века, Споменице и Номоканона (Законоправила) Светог Саве.

Музејско-изложбени програм садржи организацију изложбе икона и других црквених артифаката у Сарајеву, Београду, Бања Луци…

Одлучено је да се обележавање јубилеја Митрополије настави и у 2020. години, за када је предвиђено да се освештају новоподигнути храмови у Палама (Сабор Светог архистратига Гаврила) и у Фочи (Светог Саве).

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This