Izaberite stranicu

На седам недеља уочи Свеславног Васкрсења Христовог, служена је Света литургија у храму под Горицом.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића уз молитвено учешће проте Милуна Фемића.

За певницом одговарали су појци овог Светог храма предвођени хоровођом, Снежаном Поповић.

Осветивши Дарове предложења и причестивши верни народ Божији, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Јован Радовић.

У Литургијској беседи подсетио је да нас у овом предворју Часнога поста, мајка Црква припрема, кроз 4 припремне недеље.

„Сећамо се недеље о митару и фарисеју, где нас Црква опомиње да се боримо против гордости као највећег и најтежег гријеха и да се угледамо на цариниково смирење и молимо молитвом: Боже милостив буди мени грешноме. Онда смо имали недјељу блудног сина, гдје нам Црква говори да у ма какве гријехове да смо пали – Бог нас воли, призива и чека као милостиви отац. Прошла је и месопусна недеља, односно, Страшнога суда, где нас Господ позива на покајање и милостињу, где ћемо се према свакоме односити са поштовањем и љубављу. А данашња недеља се назива Недеља праштања или Недеља опраштања – управо из тог разлога што сутра почиње Пост. “

Објаснио је отац Јован да није случајно да је Црква установила да се данас чита Јеванђеље у коме нам сами Господ говори: Ако ви опростите гријехе другима и ја ћу вама опростити, ако ви другима не опраштате ни ја вама нећу опростити.

„Кажу Свети оци два најкраћа пута су – Опрости и не осуђуј – Ако ми опростимо и Бог ће нама опростити, ако ми не осуђујемо ни ми нећемо бити осуђени “ нагласио је отац, рекавши да из тог разлога Црква назива данашњу недељу, Недељом праштања или Недељом изгнања Адама из раја.

Објаснио је да данас причамо о Адаму да бисмо се постом вратили у рај, јер су Адам и Ева сагријешили једењем хране која је била забрањена и да су зато били изагнани из раја. Истакао је да је Црква пост осмислила да буде бања и препород душе, јер је смисао поста покајање и исправљање свога живота:

„Св. Јован Лествичник каже да је покајање завјет са Богом да ће се водити један нови живот.“

Потом је указао на то да уколико пост не искористимо за покајање и исправљање свога живота – никада у другом периоду године то нећемо урадити:

„Све што је осмишљено од стране Цркве, све молитве које се читају, нпр. узмимо само молитву Св. Јефрема Сирина која се завршава ријечима: Господе, даруј ми да увидим сагрешења своја и да не осудим брата свога је осмишљено, не би ли нас привело покајању и увиђању свога гријеха. Искористимо овај пост за покајање и постављање хришћанских темеља нашега живота, јер је зато он нама и дат – из љубави Господа и мајке Цркве према нама, да бисмо се покајали и живели срећно, задовољно у миру са савјешћу својом. “

При самом крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа, протојереј Јован Радовић је нагласио да је покајање када увидимо своје гријехе и да оно не бива без благодати и помоћи Божије.

„Потребно је да их оплачемо на савести својој, да их исповедимо пред духовником, да би добили опроштај, разрешење од свештеника и молитве Цркве како би се причестили Светињама Тела и Крви Христове.“

Завршавајући своју беседу у храму, прота  Радовић је пожелео срећан и Богом благословен почетак Поста, како би окајани и очишћени дочекали светло и најсветије Васкрсење Христа Бога и Спаса нашега !

Заблагодаривши Господу на сједињењу с Њиме, одржан је час веронауке код протинице Надице Радовић, у порти овог Светог храма.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This