Izaberite stranicu

У грачаничком Дому културе је одржана трибина „Како млади да остану на КиМ“ у организацији Фондације „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“. Циљ фондације је да се помогне најталентованијим младим људима, истакла је Грујичићева.

Иако је било унапред најављено да ће бити речи о проблемима младих, зашто они одлазе у иностранство, како да им се помогне да остану у земљи, а посебно на Косову и Метохији, у сали Дома културе у Грачаници младих готово да није ни било.

Проф. др Даница Грујичић каже да је Фондација „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“ основана на иницијативу студената Универзитета у Крагујевцу и да су, заправо, они прави оснивач. Циљ фондације је да се помогне најталентованијим младим људима.

„Посебно ће бити важан рад у малим срединама, зато што су у тим срединама много мање могућности родитеља да испрате таленат своје деце. Задатак учитеља и професора је да ту своју децу, своје ђаке, своје студенте препознају на време, да нам сигнализирају и да видимо на који начин можемо да им помогнемо“, истакла је Грујичићева.

Докторка Грујичић је изразила наду да ће се међу првом децом којој ће Фондација помоћи наћи управо деца са Косова и Метохије, па је том приликом позвала учитеље и професора да пријаве такву децу. Фондација ће, по њеним речима, бити један од начина да се омладина мотивише да остане на Косову и Метохији.

„Ја деци не могу да кажем `ви морате да останете овде`, посебно не на КиМ, нико од нас нема право да вам то каже, то мора да пође из њих, а ако они већ желе да остану, онда морамо наћи начина и олакшица да их мотивишемо да остану. То мора да уради држава, то не може да уради појединац, фондација је само некакав почетак“, казала је Грујичићева.

Трибини су присуствовали и представници Фондације „Заједно за младе“ из Косовске Митровице и Грачанице.

Представник Фондације „Заједно за младе“ у Косовској Митровици Војин Чукурановић каже да Фондација испред које он долази има за циљ подршку младим људима у различитим сферама.

„Људи нам одлазе из земље, неретко они најбољи. Сигуран сам у то, да ако најбољима међу нама дамо иоле сличне услове као што имају у неким земљама у иностранству, да ће они овде остати и да ће развијати своју средину у којој живе и на тај начин градити будућност“, казао је Чукурановић.

Представник Фондације „Заједно за младе“ у Грачаници Мирослав Перић каже да се нада да ће заједничким снагама успети да подрже све младе и талентоване људе на Косову и Метохији.

„Највећи проблем нас младих у Грачаници је што смо на неки начин изоловани, што често немамо довољно могућности да се на сличан начин дружимо и развијамо средину у којој живимо, зато мислим да нам је присуство фондације докторке Данице Грујичић оно што нам је било неопходно“, рекао је Перић.

Игуман манастира Драганац отац Иларион захвалио се докторки Даници Грујичић што долази са правом поруком на КиМ у веома драматичном периоду.

„Порука је да треба да се остане, треба да сачувамо младе, да им дамо наду својим примером, треба да их упутимо, да им оставимо простор да развијају своје дарове свуда, а посебно на КиМ. А треба да сачувамо и нашу младост“, казао је отац Иларион.

Проф. Др Даница Грујичић школу је завршила у Москви, где је и започела студије. Магистрирала и докторирала у Београду. Редовни је професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду, прва жена шеф Катедре Хирургије са анестезиологијом од оснивања. Председник је Комисије за психоактивне супстанце Министарства здравља, начелница Одељења за Неуроонкологију Клиничког центра Србије, и директно је заслужна за добијање Гама ножа. Она тренутно руководи пројектом изградње Центра и набављања Икс ножа. Објавила је више од 250 научних радова.

Извор: КиМ

Pin It on Pinterest

Share This