Izaberite stranicu

Књига „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај” и издавачка кућа „Катена Мунди” представљена је читаоцима у Никшићу и Подгорици, захваљујући Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. Књига, која представља историјску читанку о двојици српских великана, објављена је лани, а њени аутори су Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић.

– За мене су „Звонари” кључ како можемо у наопаком времену да будемо часни и достојни људи. Ово није мучна прича, дјелимично ако знате околности, али ако знате начин на који су они превазилили тешке тренутке ви осјетите понос, велики прилив енергије и сами желите да учините нешто добро, нешто важно за опште добро, нешто корисно читавом свом роду. Они то јесу чинили и видјели су, препознали су један другог, казала је Нинковић Ташић.

„Звонари слободе”, сматра коаутор Бранислав Станковић, мелем је књига за све наше ране, књига која нас охрабрује, која нам говори да нема предаје и да увијек може бити оно што бити не може.

– Ова књига говори о двојици горостаса српске духовности и културе, који у овом тренутку могу бити наш најбољи путоказ. Чини ми се да упркос свему ономе што су урадили за српски народ у свом животу и за цио људски род да су нам данас много потребнији него што су нам били онда када су чинили то што су чинили и када су наши преци били много освјешћенији и много приврженији сами себи него што смо ми то данас, рекао је Станковић.

У књизи су мало познате чињенице о националном раду Пупина и владике Николаја, као и дио оригиналних писама и фотографија. Први „Звонар слободе” био је Св. Сава који је помирио национално и духовно, који је српски народ увео у хришћанску цивилазацију која је потврђена жрвом и крвљу Цара Лазара, истакао је Бранимир Нешић, дректор и главни уредник „Катене Мунди”. Он додаје да не смијемо заборавити ни Лазаревог сина, деспота Стефана Лазаревића који наставља очеву традицију у потпуно другачијим политичким околностима.

– Владика Николај и Михајло Пупин су људи који ни за педаљ нису одступали од Српства, а који су били признати и омиљени широм земаљског шара. На свима нама је овдје да трајемо и да покушамо да се излијечимо од српске особине да се брзо загријемо, а да се и брзо хладимо. Морамо да се научимо трајању, у овој години посебно кад је огроман притисак на Србе у Црној Гори и Косову и Метрохији, када је огроман притисак у години у којој се обиљежава двадесетогодишњица НАТО бомбардовања или још битније – осам вијекова Српске православне цркве, нагласио је Нешић.

Промоција „Звонара слободе” и „Катене Мунди” организована је у сарадњи са Друштвом црногорско-руског пријатељства „Св. Ђорђе” чији је представник Велимир Луле Касалица гостима уручио поклоне, а Александри Нинковић Ташић и захвалницу. Медијатор вечери био је мр Милорад Дурутовић.

„Катена Мунди” чувар слободе

„Катена Мунди” основана је прије шест година и, како је рекао извршни уредник Никола Маринковић, досад су издали 110 књига. Њихова крилатица је „Мисли храбро, осјети слободу”.

– „Катена” је издавачка кућа која ради посао читавих институција. Уколико постоји једна личност у нашој историји чији се рад заиста може мјерити са радом читавим институиција то би једино били Пупин и владика Николај, рекао је он. У њиховим издањима, рекао је представник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори доц. др Драго Перовић, склапа се мозаик српског идентитета, лична су карта разлога и оправдања постојања српског народа.

– Могло би се без устручавања рећи да они издају само она дјела на основу којих би се могла реконструисати историја српског народа, његовог подвига и полета, његових светитеља и просветитеља. И то све у времену које, предуго већ, својом глобалном узвијаношћу ни мало није наклоњено личној карти једног давно жртвованог народа, истакао је Перовић.

Извор: Дан

Фото: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This