Izaberite stranicu

Срби расељени са Косова и Метохије се све чешће одлучују да ексхумирају посмртне остатке својих рођака и сахране их у централној Србији или Црној Гори, пишу Вечерње новости.

Власник продавнице погребне опреме из Косовске Митровице чији су иницијали З.Р, који већ готово 20 година обавља услуге ексхумације и преноса посмртних остатака у централну Србију, изјавио је за Новости да годишње буде неколико десетина оваквих захтјева.

– Углавном дјеца преносе тијела родитеља, посебно у случају када је један од родитеља упокојен на Космету, а други у централној Србији, гдје је породица избјегла – рекао је он и нагласио да су посебно потресни захтјеви родитеља који желе да преселе посмртне остатке своје дјеце.

Лист наводи да је проблем преношења посмртних остатака Срба сахрањених на гробљима на Космету актуелизован када је током протеклих Задушница на православном гробљу у Приштини уочено више празних гробних мјеста.

Приштински парох Саша Митровић упозорио је тада вјернике да све масовније ексхумације и преношење покојника у централну Србију нису у духу православља.

Он је Србе са Космета позвао да то не чине, јер је, како је нагласио, жеља покојника да почивају тамо гдје су преминули, а посебно што је ријеч о светој косовској земљи.

Албанци на Косову и Метохији најчешће до 1999. године нису подизали споменике својим потомцима, већ су сроднике сахрањивали само уз симболичне ознаке, а посљедњих година су, међутим, почели да праве гламурозне споменике.

Ова појава се, како наводе Новости, тумачи као означавање територије и стварање континуитета док се српска гробља редовно уништавају.

Постоји и незванично сазнање да монопол за изградњу надгробних споменика на Косову и Метохији држи једна америчка компанија.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This