Izaberite stranicu

Црква Серафима Саровског при РЗЦ у Си Клифу, држава Њујорк, упутила је апел међународним организацијама за заштиту људских права да истраже све већи број кршења људских права архијереја, свештенства и верника канонске Украјинске православне цркве.

У апелу се, између осталог, каже. „Сећамо се тешких времена прогона Цркве у време Совјетског Савеза, који је хвала Богу престао, а ми овде уживамо слободу вероисповедања.

Међутим, наше породице, пријатељи, друштвена средства информисања и црквена средства информисања јављају о многим примерима прогона, кршења закона од стране државних власти, полиције и националиста, који траже од свештеника и верника УПЦ да прихвате верност тзв. Правослвној Цркви Украјине, удружењу расколника које уопште није признато у православном свету и које нема канонски рукоположено свештенство. Штавише, одузимају се места за богослужења канонске Цркве. Свештенство и верници се позивају на информативне разговоре, врши се притисак на њих, каља се њихов углед и чак се на њих физички насрће, претражују се њихови приватни станови као и цркве и црквене зграде. Уз то, Врховна рада је донела нове законе (бр. 5309 и 4128) усмерене на укидање Украјинске православне цркве. Такво мешање у верска питања представља грубо кршење украјинског Устава и основних принципа слободе савести. Све то распаљује конфликт и удаљава друштво од мирног и спокојног живота.

Из ових разлога, веома се надамо да ће међународне организације задужене за људска права испитати стање верског живота у Украјини, извршити утицај како би се окончао прогон свештенства и верника канонске УПЦ.“

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This