Izaberite stranicu

Књига више него занимљивог наслова “Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај је историјска читанка о двојици великана који су вишеструко задужили српски народ, а коју потписују Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић. Тим поводом, Нинковић Ташић говори за “Дан.

– Пупин на свом животном примјеру објашњава шта значи бити Србин, шта су српски назори. Он говори о томе да његова Српска православна црква, његов језик, његово село, његова мајка, јесу ствари којих се никада одрећи неће. Пратећи морални образац двојице изузетних људи који су били добри и неустрашиви у најтежим временима добијате упутство какав човјек треба да буде. Препоручила бих да се погледа дио архиве Михајла Пупина који сам објавилау овој књизи. То је комадић, али златан комадић који мијења наш поглед на Идворског дјечака који је постао један од највећих научника 20. вијека, и на једног чобанина који постаје монах, да би касније постао и светац –  казала је, између осталог, Александра Нинковић Ташић у разговору за “Дан.

Она је додала да је њена пупинизација почела прије скоро 15 година.

– То се десило када сам у породично насљеђе добила једну кутију, са књигом, најљепшом монографијом коју сам у животу видјела, а на првој страни Михајло Пупин. Моја пупинизација почиње питањем: “Шта човјек који је творац калемова, шта научник ради на првој страни књиге о једном од најљепших српских манастира?” Тако почиње моје интересовање. Откривајући Пупина, имала сам срећу да откривам и многе интересантне људе који стоје уз њега: Живојина Мишића, Пају Јовановића, Уроша Предића, Војислава Илића Млађег… Један од најважнијих, све до Пупинове смрти био је сада Свети владика Николај Велимировић –  казала је, између осталог, она.

Нинковић Ташић додаје да су они промијенили живот српског народа на боље, те да је управо та тема њена основна преокупација и књиге “Звонари слободе”. Књига садржи писма, преписку и биографије двојице великана, као и оригиналне фотографије и материјале. Такође, у књигу су унијети и текстови других аутора који откривају фасцинантне детаље о националном раду људи који су пронијели славу српства у нашим најтежим часовима.

– Савремене генерације су мало свјесне значаја ова два великана. Пупин је кључ за човјека који је остао Србин, прихватајући кроз његова дјела читав свијет. А, и Пупин и владика Николај, демонтирани су током комунизма, склоњени уз много неистина. И због тога сам инсистирала да у књизи објављујемо дијелове архива, дијелове чланака, њихових записа, како би видјели шта то Пупин о Николају пише Николи Пашићу –  казала је, између осталог, Нинковић Ташић. Те истините и искрене приче су “жаровите, те се нада да управо оне могу направити мост до младих људи који ће упознати међу нама можда и највеће умове и срца, добре и неустрашиве људе.

Слиједе “Муње и змајеви

– Први сљедећи корак који предузимам јесте објављивање књиге чији је радни назив “Муње и змајеви”, а то је однос и додир науке и умјетности, да видимо како је Тесла писао о Змају, шта је Змај писао о Тесли, како је изгледао њихов сусрет, шта је било са Лазом Костићем и Теслом, како и на који начин се Тесла дописује са својим америчким пријатељем и какав он псеудоним користи потпуно инспирисан Змајем, како посљедње што Милутин Миланковић пише у животу носи назив “Смрт Марка Краљевића”, како ми тај рукопис нисмо имали деценијама – казала је Александра Нинковић Ташић.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This