Izaberite stranicu

Хебрејски универзитет изложио је данас у Јерусалиму колекцију од 110 рукописа Алберта Ајнштајна, од којих многи до сада нису били презентовани јавности.

Међу документима су руком написане математичке формуле из периода од 1944. до 1948. године, као и прилог за рад о теорији јединственог поља, за који се мислило да је изгубљен.

Ајнштајн је представио овај рад Пруској академији наука 1930. године.

Научник рођен у Њемачкој, који је развио теорију релативности, која је стуб савремене науке, деценијама је безуспјешно покушавао да докаже још један концепт – да су електромагнетизам и гравитација различите манифестације једног фундаменталног поља.

Хебрејски универзитет је саопштио да је добио документе као донацију свом Архиву Алберта Ајнштајна од једне фондације из Чикага.

Фондација је претходно откупила документе од приватног колекционара из Сјеверне Каролине.

“Ови папири су одраз Ајнштајнових размишљања, начина на који је Ајнштајн радио. Већина ових рукописа су математички прорачуни са веома мало текста”, изјавио је професор Ханок Гутфројнд, академски савјетник Архива.

Ајнштајн се настанио у САД након што се одрекао њемачког држављанства када је Адолф Хитлер дошао на власт. Научник је завјештао своје личне списе Хебрејском универзитету.

Ајнштајн је добио Нобелову награду за физику 1921. године. Умро је у Њу Џерзију 1955. године.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This