Izaberite stranicu

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, Црквена општина у Берну прославила је два јубилеја: 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 50 година од организације Српске православне цркве у Швајцарској.

Овим поводом, 1. марта организован је научни симпосион који је отворен испред спомен плоче посвећене Светом владици Николају Велимировићу. Уследила су предавања у просторијама бернске градске скупштине, где је Епископ Андреј поздравио је госте и отворио скуп предавањем о значају педесетогодишњег присуства Српске цркве у Швајцарској.

Умировљени професор универзитета у Берну др Урс вон Аркс говорио је о Светом Николају Велимировићу који је био један од првих српских студената у Берну. Професор вон Аркс је говорио о животу и великом значају и духовном утицају владике Николаја.

Свештеник Христоф Кнох, председник Хришћанских цркава из Берна, говорио је о улози Српске православне цркве у Швајцарској, а затим је протојереј-ставрофор Станко Марковић, архијерејски намесник, током свог предавања сликовито приказао историју доласка српског народа у Шавјацрску. На основу докумената изнети су детаље да су у Берну већ двадесетих година прошлог века служене службе, али да је Црква почела да се организује крајем 1968. и почетком 1969. године у Берну.

Научни скуп је завршен интересантним предавањем професора Богословског факултета у Београду протојереја-ставрофора др Радомира Поповића на тему осамстогодишњице самосталности Српске православне цркве.

Међу бројним угледним званицама, догађају је присуствовао и представник Амбасаде Републике Србије конзул Предраг Мандић, као и др Ранко Таловић, потпредседник Управног одбора Црквене општине у Берну.

После послужења у просторијама бернске градске скупштине присутни су се упутили у цркву у Белпу где је уприличен концерт.

Поводом јубилеја Српске Цркве у Швајцарској, Црквена општина у Берну угостила је 1. и 2. марта 2019. године диригенте црквених хорова из Епархије аустријско-швајцарске и организовала други стаж литургијског појања. Организатор стажа је проф. Нина Софронски, кординатор франкофонско-српске школе. Скупу су присуствовали диригенти из Цириха, Базела, Луцерна, Лозане, Женеве, Француске, Италије (Трст) и Србије (Београд).

Обрађене су теме: Будућност црквене музике на западуО Посном триоду, О нотној литератури за причастен и О развијању технике гласа код деце и одраслих. Предавачи су били г. Урош Лалицки (Београд), гђа Ана Каира (Трст) и гђа Невена Ивановић (Београд).

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This