Izaberite stranicu

„Папа Франческо је први папа послије 11. вијека који је нашу помјесну Цркву укључио у питање канонизације која апсолутно припада њему као ауторитету у Римској цркви. И то му служи на част“, казао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије током синоћњег предавања у Културном центру Србије у Паризу на тему „Устројство Цркве: Појам аутокефалије и организација Православне цркве на Западу“.

Митрополит је то казао одговарајући на питања о раду мјешовите комисије СПЦ и Католичке цркве у Хрватској о лику и дијелу хрватског кардинала Алојзија Степинца чије је формирање иницирао Папа Фрањо 2014. године. Поводом процеса проглашења кардинала Степинца за свеца Папа Франческо је Патријарху српском Иринеју упутио писмо на основу којег је он прихватио оснивање и предложио чланове који ће учествовати у раду комисије. Један од чланова комисије је и владика Амфилохије.

Комисија је имала више састанака у Риму, Загребу, Београду, Ново Саду, Подгорици… и резултати разговора су презентирани садашњем Папи Франческу, објаснио је Митрополит.

Одговарајући на питања која се односе на став Римске цркве према КиМ и непризнавању независности, владика Амфилохије је казао да је то јако значајно и да у Риму схватају да то није једноставно питање.

„Ватикан је за вријеме Папе Јована Павла II веома брзо признао Словенију и Хрватску, па онда Босну и Херцеговину, али питање Косова и Метохије није једноставно да би Ватикан прихватио такву одлуку признања једне непостојеће државе у историји.“

Митрополит је изнио и своје осјећање и чуђење да је ту „државу“ коју ствара група разбојника – терориста, који су срамота честитог албанскога народа,  признала једна држава као што је Француска.

Весна Девић

 

 

,

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This