Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је у Паризу да је добијање аутокефалности завршена прича иако се аутокефалци из Црне Горе позивају на случај Украјине.

Митрополит је то казао одговарајући на питања, која су се односила на добијање аутокефалности, у оквиру синоћњег предавања у Културном центру Србије у Паризу на тему „Устројство Цркве: Појам аутокефалије и организација Православне цркве на Западу“.

Владика је појаснио да је раније, када су додијељиване аутокефалије Помјесним црквама, сав народ тог краја – државе припадао тој Цркви, и као такав добијао аутокефалију, а да сада имамо одлуку Цариграда која није објединила све Украјинце у једну Цркву, него је тај раскол још више продубила:

„Констатиновска епоха историје Цркве је завршена. Цариград у своје вријеме је био хришћанска држава – царство гдје је цар играо велику улогу у животу Цркве. Бугарска, Русија и наша средњевјековна Српска држава, сав народ и владари су били хришћани и на основу тога су добијали ту самостолност. “

Говорећи о томе да се потпуно промјенило устројство друштва и на Истоку и на Западу, владика Амфилохије је појаснио да данас имамо секуларне државе, које нијесу хришћанске, као ни владари и народ, те се не може примјењивати оно из прошлости на нешто што данас (не)постоји. Као примјер навео је Црну Гору у којој владар – предсједник Мило Ђукановић није крштен и у којој се народ  у вријеме комунизма отуђио од Цркве, али јој се сада враћа.

„Није то држава каква је била Краљевина Црна Гора, гдје је краљ био крштен а православна вјера државна. Потпуно друго устројство је било до 1918. године. Сад хоће да цркве учини државним, да уништи Цркву и доврши оно што је започео комунизам. “

Додао је да се и аутокефалци из Црне Горе сада позивају на случај Украјине.

„Нема тога више, то је завршена прича. Такав је случај и са Македонијом, гдје је и прва црква коју су комунисти основали. Сада би синови комуниста хтјели да оснују Цркву у Црној Гори. И ово у Украјини, то је Лењинова идеологија, Стаљинова идеја о стварању модерних нација кроз разбијање моћне државе“, закључио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This