Izaberite stranicu

У присуству генералног конзула Републике Србије у Херцег Новом Зорана Дојчиновића, конзула Републике Хрватске у Котору Маријана Класића, предсједника општине Котор Владимира Јокића, предсједнице Скупштине општине Котор Драгице Перовић, домаћина – намјесника бококоторског, пароха которског, протојереја ставрофора Момчила Кривокапића, протојереја Немање Кривокапића, чланова и поштоваоца Српског пјевачког друштва (СПД) Јединство 1839 Котор, у Ризници Српске православне црквене општине которске вечерас је приређен пријем.

Повод је Орден Карађорђеве звезде другог степена којим је которски хор, на Сретење 15. 02. ове године, одликовао предсједник Републике Србије Александар Вучић.

Орден је додијељен за нарочите заслуге у његовању и промовисању српске музичке умјетности и традиције, а поводом 180 година рада СПД Јединство.

„Захваљујемо свима који су нас предложили и дародавцу овог ордена. Једног у низу у колани ордења које ми имамо, а можете их погледати и вечерас. Ми овај орден, као и све досадашње, доживљавамо не само као захвалност за све што су наши претходници, наши родитељи и наша генерација урадили у 18 деценија, већ као подстицај и жељу да и даље наставимо са нашом мисијом на пољу културе, његовања свог личног и националног идентитета. Под геслом из Статута, чланом СПД Јединство може постати сваки родољубиви и поштени грађанин. Ми пјевамо „пјесмом срцу и срцем роду“, а наша завјетна мисао  је сабрана у нашој химни  спјеваној 1889. поводом 50-огодишњице рада. Написао је прото Јово Сундечић, а компоновао Дионисије де Сарно Сан Ђорђо. А та химна каже: „У Јединству и с Јединством свем на сусрет смијемо поћ“. Управо 180 година ту мисију ми вршимо. Ми смо аутохтоно которско друштво и своји на своме. Немамо менторе са стране. Ментори су нам наша традиција и наш заштитник Свети Сава. У доброј вјери да ћемо ми наставити у тој мисији, желим свима нама, и хористима и онима који управљају и онима који помажу и који нас разумију, живјели на многаја љета“, казао је члан управе хора Драган Ђурчић.

Пред Јединством је ускоро нови музички изазов – такмичење хорова у Пољској на које путује 09. маја ове године.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This