Izaberite stranicu

Познати песник у Аустрији промовисао „100 мојих портрета“

Аkademik Матија Бећковић био је гост бечке „Просвјете“ у оквиру трибине „Сусрети и разговори“, на којој је представљена његова нова књига „100 мојих портрета“, у издању Компаније „Новости“. Неколико стотина посетилаца је у амбијенту Цркве Васкрсења Христовог у престоници Аустрије више од два сата уживало у дружењу са песником.

Књижевно вече посвећено Бећковићу отворио је свештеник Славиша Божић, а у поздравној речи председник Канцеларије „Просвјете“ у Бечу Срђан Мијалковић је истакао да је ово „јединствена поетска аутобиографија, али о другима“.

– То је духовита, иронична, понекад тврда и опора поетска ода српској историји, многобројним великим уметницима и пријатељима песниковим, самом песнику, али и српском човеку и нашем духу. То је лична а српска историја, то је мали пантеон српске књижевности, али и универзална прича о нама – рекао је Мијалковић.

Бећковић је поздравио присутне, а онда је својим енергичним, харизматичним, духовитим и емотивним наступом, који је измамио и смех, и сузе, и аплаузе, и тишину у препуној сали, поклонио присутнима незаборавни доживљај.

Стиховима је водио публику од Карађорђа и неизбежног Његоша, преко Тесле, Миланковића, до савременика Матијиних, попут Андрића, Бране Петровића, Меше Селимовића, Бранка Ћопића, Добрице Ћосића, Десанке Максимовић, Бранка Миљковића и многих других великана српске историје и књижевности.

Бећковић је још дуго по завршетку песничке вечери стрпљиво потписивао издања књиге „100 мојих портрета“, фотографисао се и одговарао на многобројна питања присутних.

ПОЕМА НА ДАР

ТОКОМ песничке вечери мало изненађење Бећковићу је приредила чланица бечке „Просвјете“, песникиња Дарија Стефановић, која је прочитала поему посвећену њему и његовом раду. По песниковој реакцији и великом аплаузу публике видело се да је изненађење било пријатно.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This