Izaberite stranicu

Поред много епархија које су изјавиле своју лојалност канонској Цркви широм Украјине, поједине парохије чине исто и активно се супротстављају покушајима расколника и националиста да преузму њихове цркве.

Међу тим парохијама је и Црква Св. Арханђела Михаила и Гаврила у Старој Задови у југозападној Украјини, где је Епифаније Думенко, поглавар новостворене расколничке Цркве, провео своје детињство, преноси сајт УПЦ.

Думенко је рођен у Одеси, али је провео своје детињство и школске године у Старој Задови у Черновичкој области.

Парохијски свештеник отац Василије служи овде 24 године. Он је одслужио божанску Литургију у недељу 24. фебруара, после чега је одржан парохијски састанак. Отац Василије је поново показао грамату коју је издао Његова светост Патријарх московски и све Украјине Алексије II којом се даје независност и самостално управљање Украјинској православној цркви.

Иако су поборници расколничке Цркве покушали да убеде сељане и свештеника да се прикључе расколницима, апсолутна већина парохијана остала је верна Православној цркви.

Активисти још увек планирају да одрже територијални састанак и да присиле парохију у раскол. Парохијани су изненађени тиме, јер само 10-15 људи присуствује служби у локалној парохији „Кијевске патријаршије“.

Извор: Патриархиа.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This