Izaberite stranicu

У оквиру годишњих свечаности и помена владици Сави Косановићу, које у Никшићу, традиционално, организује Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, у суботу 2. марта у Црквено-народном дому, одржана је промоција новог броја Љетописа Бањана и Рудина.

У представљању четвртог броја овог годишњака, који издаје Удружење Бањана и Рудињана, учествовао је др Васиљ Јововић. Он је запазио да је Љетопис Бањана и Рудина, по свом садржају својеврсни зборник радова различите тематике. Локално одређење, које је ограничавајуће на Бањане и Рудине оставља простора унутрашњој тематској разнородности, која може да ослика живот у свим сферама и периодима.

Часопис доноси садржаје из етнологије, сакралног и споменичног насљеђа, језика, историје, народног стваралаштва, савремене књижевности, рекао је Јововић, наводећи детаљно садржаје свих 11 поглавља, од којих је прво посвећено владици Сави Косановићу, по коме Удружење Бањана и Рудина носи име.

„Осим текста владике Саве Косановића Из Мемоара Протопопа Недељка, ту је текст из босанско-херцеговачке периодике који осликава свечаност при рукоположењу Митрополита Саве Косановића, текст Војислава Максимовића Путописни и мемоарски текстови владике Саве Косановића и епска пјесма (поема) Мића Гласинца Митрополит Сава Косановић.

Обратио се и Милутин Мићовић, главни уредник Љетописа. Мићовић је рекао да су овај часопис градили од готовог материјала, тако да они нијесу заслужни за овако „наслаган“ часопис, већ су заслужни најприје они за које не знамо, а чије смо ријечи и приче наслиједили, и они који су се бавили темама народним, етнолошким и историјским.

„Међу нама је доста тих људи, ево, овдје, громаде од човјека др Војислава Миљанића, ту су Живко Ђурковић, Вукашин Мирковић који сваког дана дописује ријечи из свог памћења, да кажем бањског, људског памћења, архаичне ријечи које се заборављају и које бораве само у ономе ко их носи, кроз кога оживљава то сјећање, ко има љубав према ријечима и ко зна моћ ријечи. Ријеч умије да покрене наш крвоток, да нас подмлади, направи бољим људима. Поменуо сам само неке од њих, а таквих је доста“, казао је, између осталог, Мићовић.

Овом приликом, говорили су др Војислав Миљанић и проф. Веселин Матовић.

Промоцији четвртог броја Љетописа, у Никшићу, присуствовао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, а уприличен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Сјутрадан, у недјељу 3. марта, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, након Свете архијерејске литургије у никшићком Саборном храму Светог Василија Острошког, служио је, годишњи помен Митрополиту хаџи Сави Косановићу, чији земни остаци почивају поред Цркве Светих апостола Петра и Павла у старом градском гробљу у Никшићу.

Ријечима архипастирске бесједе сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије.

„Сабрали смо се и ове године око гроба Митрополита Саве, који је оставио дубок траг у историји Српске цркве и српског народа и као архијереј, док је био на трону дабробосанских митрополита, а и касније, када је прогнан са владичанског трона. Није престајао да пише, да се бори за свој народ, да се бави историјом и културом свог рода. Велике су његове заслуге на црквеном, духовном и културном плану.

Увијек када се сабирамо у славу Божју, који га је укријепио и око имена и гроба Митрополита Саве будите сигурни да је то за нас велики благослов и велико надахнуће. То се види по раду и резултатима које је постигло Удружење Бањана и Рудињана Митрополит Сава Косановић и дубоко вјерујем да он штити оне који му се обраћају, јер је својом жртвом, својом вјером, својом истрајношћу и љубављу заслужио и задобио слободу пред Престолом Божјим. Нека му буде вјечни покој и Царство му Небеско“, казао је владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ одржало је, потом, редовну годишњу скупштину Удружења.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This