Izaberite stranicu

На осму недељу пред Васкрсење Христово, на Месне покладе, служена је Света Литургија у подгоричкој цркви Светог Ђорђа.

Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Ивана Црногорчевића. Молитвено је учествовао дугогодишњи настојатељ овог Светог храма, прота Милун Фемић.

Сабранима се након прочитаног јеванђелског зачала  словом поуке обратио началствујући свештенослужитељ,  прота Драган Станишић.

Прота је упитао у чему ће нас наћи Син човјечији када у слави својој дође са хоровима анђела и арханђела и сагледа сав род људски.

Из данашњег Јеванђеља видимо, казао је он, да ће Бог Отац препознати једне као добре, који су имали љубави, доброте у срцу и радост давања, којима није владала похота примања и узимања.

,,Синови људски су кроз сву историју имали своју вољу и жељели су да задобију неко царство “ казао је он и додао да је бивало много великих и силних царстава, али да је свако царовало по основу узимања, отимања и грабљења, више него ли давања и помагања сиромашнима, беднима и невољнима.

,, Треба добро да сагледамо наш живот и да видимо коме ми припадамо; да ли онима који су гладнога нахранили, болеснога посјетили или припадамо онима који су били загледани у царство свемоћи, благостања и безобзирности према другима, “ казао је он и објаснио да се зато ово Јеванђеље чита уочи Великога и Часнога поста, да би, припремајући се за Велики пост, у првом кораку помислили како треба да заволимо оно што је Божије.

,,Када је неко сиромашан, болестан и невољан –  сви од њега побјегну, удаље се и направе неку дистанцу “, казао је отац Драган додао да таквоме човјеку – невољноме и страдалноме – остаје само Господ.

,, И када кажу – вјерују у Бога само они несрећни, прогнани и намучени – то не доказује да Бога нема, да је Бог, Бог очајних; него је то суд над нама људима, како смо напустили оне којима је тешко а страдалници, немајући пред очима нас, своју браћу, виде само онога који је остао поред њих –  самога Господа Исуса Христа. “

,, Највећа озарења, откривења и познања Бога, догодила су се преко људи који су били на крсту, који су подносили страдања и муке “ закључио је отац, пожелевши при крају свога обраћања да се кроз овај Часни Пост и ми удостојимо блискости, јединства са Христом Богом, Сином Божијим, не би ли стали са десне стране Бога Оца и добили похвалу од Њега, како би се радовали у Цркви својој.

Потом је одржан час веронауке у просторијама овог храма, код протинице Надице Радовић.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This