Izaberite stranicu

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини представљен је 15. роман Љиљане Хабјановић Ђуровић „Со земљи“. Књига открива како је Стојан Јовановић из села Мркоњићи постао Свети Василије Острошки Чудотворац. Ријеч је о роману о човјеку који је живио у времену страдања и вјере, о његовом свакодневном мучеништву и непрестаној жртви.

Скоро да нема човјека који није познавао неког ко је био благословен милошћу чуда Божијег и Светог Василија Острошког. Много се зна о његовим чудима, па се ауторка одлазећи под Острог запитала какав је био и како је живио човјек који је заслужио да се у њега усели благодат Духа ветога и да постане чудотворац. Величанствену животну причу Љиљана Хабјановић Ђуровић преточила је у књигу.

– Роман говори о његовом свакодневном мучеништву – свакдоневна жртва се изједначава са крвном жртвом коју су подносили хришћани у раним периодима хришћанства. Свако вријеме има мученике какви су најбољи за вјеру и народ у времену у којем живе – рекла је ауторка.

Свети Василије Острошки био је жртва различитих сплетки и завјера, али никада није изгубио љубав према људима, ни вјеру у Бога. Својим животом нам шаље јасну поруку.

– Поручује нам да не дозволимо да нас уплаше пријетње, да не дозволимо да нас заварају обећања и да не дозволимо да продамо вјеру за вечеру – истакла је Ђуровићева.

Љиљана је двије године радила на рукопису. Дешавало јој се, каже, да осјети немоћ несигурност и тада је ишла под Острог.

– Ишла сам код оца Романа и оца Сергија и молила их да се помоле нашем светитељу за мене да ми олакша и отклони препреке које су се јављале током рада – каже она.

Књига „Со земљи“, која читаоцима буди емоције, прва је из замишљеног острошког тримирја. Ауторка планира серијал о различитим људима и догађајима који се доводе у везу са Острогом и Светим Василијем Острошким.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This