Izaberite stranicu

Осамдесет је година како генерације и генерације одрастају уз најзанимљивији часопис штампан на српском језику – Политикин забавник, чији је први број изашао  28. фебруара 1939.

Купци су га у киосцима налазили два пута седмично – уторком и петком, а цијена је била један динар. Тираж првог броја био је 120.000 примјерака.  Имао је дванаест страница штампаних црно-бијело. Четири од њих штампане су са додатком црвене боје и њених тонова. Главни и одговорни уредник Политикиног забавника био је Мирослав Дим. Стевановић. Првобитну редакцију листа чинили су новинари Политике, на челу са Владиславом Рибникаром, Душаном Дудом Тимотијевићем и Живојином Батом Вукадиновићем. Они су били ентузијасти, око којих се окупљала српска интелектуална љевица касних 1930-их година. Њихова замисао је била да направе часопис који ће се састојати од романа, прича и стрипова,  часопис за дјецу и омладину који би их припремио за читање озбиљнијих новинских садржаја. Дакле, концепт Политикиног забавника био је избалансиран однос између стрипова и текстова, попут романа, прича и занимљивости.

Просечан тираж часописа достигао је цифру од 41.000 по издању, што је у то вријеме био огроман број. Бомбардовање Београда у Другом свјетском рату прекинуло је издавање часописа. Последње предратно издање (број 220) изашло је 4. априла 1941. године.

Након распада СФРЈ, Забавник је током 1990-их наставио да излази само ћирилицом. Почетком јануара 1993. године, Политика је на насловној страни објавила наслов: „Санкције протерале Пају, Микија и остале Дизнијеве јунаке.“ Увођењем санкција СР Југославији, Дизнијеви јунаци престали су да излазе у свим Политикиним издањима. Политикин Забавник је изразио сличан протест и током бомбардовања СРЈ, када је на црној насловној страни осванула глава Микија Мауса који је шакама прекрио очи.

Тренутно излази једном недељно, петком. Отприлике трећину часописа чине  стрипови, док друге двије садрже чланке о науци, умјетности, природи, историји, музици, интересантним догађајима из живота, и често су писани у забавном духу. Слоган часописа је: За све од 7 до 107.  У 2006. години проглашен је српским „супербрендом“. Данас је просјечан тираж часописа 37.000, док је на врхунцу, током седамдесетих година 20. вијека, достизао и тираж од преко 300.000 примјерака.

Приредила: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This