Izaberite stranicu

Несвакидашња духовна радост у Саборном храму Епархије канадске у Хамилтону

У Недељу о блудном сину, верници из три хамилтонске црквено-школске општине (Црква Светог оца Николе у Бартон улици, Црква Светог Георгија у Нијагара Фалсу и Саборни храм Светог оца Николаја) организовано су се сабрали се у Саборном храму да дочекају Преосвећену господу епископе канадског Митрофана и рашко-призренског Теодосија.

Духовно славље како и доликује започело је служењем свете Литургије. Предвођени владикама Митрофаном и Теодосијем, верни народ је узнео молитве Господу Богу, дародавцу свих добара за здравље и спасење васцелог рода српског, а посебно на многострадалном, напаћеном и распетом нашем Косову и Метохији.

Поред Епископâ служили су игуман манастира Драганца архимандрит Иларион, који је у пратњи владике Теодосија, свештеници Војислав Павловић, Ђуро Самац, Јован Марјанац и Радован Кодић, као и ђакон Александар Митровић.

– Данашња јеванђељска прича о блудном сину је једно потресно и веома упечатљиво сведочење. Сви смо ми на неки начин заблудела деца Божја. Сви ми грешимо, најпре према самима себи, према ближњима својима, а свакако и према Богу. Али важно је, драга браћо и сестре, да се и покајемо, да се освестимо, као што се освестио заблудели син и са сузама покајања пришао своме оцу молећи га за опроштај, беседио је владика Митрофан.

После свете службе свештенство и верници предвођени архијерејима прешли су у црквену салу где су вредне чланице три кола српских сестара припремиле свечани банкет.

Речи захвалности и добродошлице Епископу Теодосију упутио је владика Митрофан, зажелевши му да се осећа као свој међу својима.

У своме обраћању окупљеним верницима владика Теодосије је изнео потресна сведочења о животу српског народа на Косову и Метохији:

– Иако је живот тежак, ми смо благословени, ми смо поносни, ми се осећамо привилеговни, јер живимо и Богу се молимо на најсветијој српској земљи, на нашем Косову и Метохији. Пре неколико година започели смо пројекат народних кухиња, нисмо ни сами знали како то све најбоље организовати, али смо се водили оном народном да је благословеније давати него примати. Пројекат народних кухиња је заживео и данас се свакодневно припрема око 2.500 оброка за најугроженије чланове наше заједнице. Наши свештеници служе у светим храмовима, неки од њих су остали без своје пастве, али молитва није утихнула. Наши манастири на Косову и Метохији су живи са својим братством и сестринством. И када све стане и посустане, ми се уздамо у Господа Бога који нас никада није оставио. Ми нећемо и не можемо напустити Косово и Метохију, јер ни Свети краљ мученик Стефан Дечански није напустио своје Високе Дечане. На Косову и Метохији су бројне мошти наших светитеља, наших мученика и мученица, наших предака. То је срце и душа Србије.

На молбу владике Теодосија верницима се обратио и архимандрит Иларион који је казивао једну песму академика Матије Бећковића.

Извор: Епархија канадска

Pin It on Pinterest

Share This