Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у Недјељу о блудном сину, 24. фебруара 2019, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог архангела Михаила у Андријевици. Након светог богослужења одржана је сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Епархије будимљанско-никшићке.

У архипастирској бесједи, којом се, током Литургије, обратио сабраним вјерницима, Владика је казао да се и у данашњој недјељи говори о значају покајања, колико је оно спасоносно и човјека враћа на прави, истинити пут Божји када је човјек у било каквом гријеху.
„Данас се говори о Блудном сину, а, заправо, сваки гријех је заблуђење и застрањење и треба човјеку повратак, сваки гријех је као мала смрт. Покајање враћа човјека на прави пут Божји, враћа га у наручје Божје, враћа га ближњима, породици. Као што каже Господ у Јеванђељу да је покајање као ново васкрсење. За оног човјека који је био у гријеху каже „мртав би“, а кад се покајао „оживје“.
„Покајање, дакле, води на праве стазе живота, што је најважније приводи нас Богу, приводи нас једне другима“, рекао је Епископ Јоаникије.
Преосвећени Владика је сабранима препоручио да се у току Васкршњег поста поучавају мудрошћу и свјетлошћу Светог писма, ријечи Божје, напомињући да и сама данашња прича о Блудном сину отвара толико тајни и толико мисли, упућује нас свеобухватно на прави, Божји пут.
„Када узмемо Свето писмо Старог и Новог завјета, када почнемо да се њим бавимо и сами осјећамо колико нам то помаже, не само што се просвећује наш ум него се цијело наше биће препорађа, јер Свето писмо је ријеч Божја која има дејство, која освећује ум, мисли, срце, душу и осјећања, а што је најважније насађује вјеру у нашим срцима“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки.
Кад бисмо више читали Свето писмо, а остављали по страни оне информације које само расијавају човјеков ум, живот би нам, нагласио је Епископ, био много квалитетнији. Нажалост, данас човјек, сматра он, све више иде у површину.
„Човјек је све више жељан те површине, која производи празнину, која угрожава квалитет нашег живота. Да се научимо и да се просветимо ријечју Божјом, која ће наш живот учинити квалитетним, која ће нас научити како да живимо, дјеламо, говоримо, мислимо, ходимо, како једни друге да љубимо и како исправно вјеру да вјерујемо. То је оно што желим и себи и свима вама у току овог Часног поста, који доноси преображење цијелог нашег живота“.
„Васкрсење Христово је такав празник да препорађа све, и небо, и земљу и цијело наше заједништво“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.
По одслуженој Литургији одржана је сједница Епархијског управног одбора и Епархијског савјета Епархије будимљанско-никшићке, на којој је усвојен годишњи извјештај епархијских тијела за прошлу годину, и усвојен буџет за 2019.

Извор: eparhija.me

Pin It on Pinterest

Share This