Izaberite stranicu

Епископ главиницки Јован упокојио се 22. фебруара 2019. у болници у Софији после кратке борбе с раком, преноси званични сајт Бугарске Патријаршије.

Блаженопочивши Јован је служио као викарни епископ митрополиту варнском ивеликопреславском Кирилу, а последњих неколико година богослужио је у свету познатом Манастиру Светог Јована Рислког.

Рођен је као Стојан Костадинов Стојков 29. новембра 1949. године у Софији. Завршио је Софијску богословију Св. Јована Рилског, а 11. јануара 1969. полаже монашке завете у Бачковском манастиру. Касније исте године рукоположен је за јерођакона, а за јеромонаха 1971. г. и уздигнут у звање архимандрита 1976. године.

Године 1976. дипломирао је на Богословском факултету у Софији. Делао је као свештеник у Видинској мотрополији, затим као заменик ректора Софијске богословије и као начелник Синодалног литургијског одељења пре него што је постао епископ.

Хиротонисан је за викарног епископа Главинице 30. новембра 2010. године, и од тада је служио као викар Митрополиту Варне, а од 2014. он богослужи у ставропигијалном Рилском манастиру.

Извор: Српска Православна Црква

Pin It on Pinterest

Share This