Izaberite stranicu

Београд ће овог лета, на двадесету годишњицу Битке на Кошарама, на Косову у време НАТО агресије, подићи споменик у част херојима са Кошара, пишу “Вечерње новости”.

Место споменика још није дефинитивно одабрано, а највероватније ће браниоци Србије из 1999. године достојан монумент добити недалеко од булевара који носи њихово име, наводи лист.

Иза иницијативе да се у Београду подигне споменик погинулим припадницима Војске Југославије стоји њихов ратни командант, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.

Он је за “Новости” изјавио да се нада да ће ово обележје бити постављено до 23. јуна када се обележава 20 година од одбране карауле Кошаре.

“Споменик је завршен још крајем прошле године, а тренутно се налази у Београду, на Теразијском платоу. Био сам командант овим јунацима, а 108 погинулих хероја обавезује мене, као и читав наш народ, да им се одужимо. Радује ме што је иза ове иницијативе стао велики број грађана, медија и удружења”, рекао је Ђурковић.

Аутор споменика је вајар Миша Роган, а његова уметничка визија херојства официра и војника ВЈ наћи ће се на постаменту који ће по избору локације употпунити споменик.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This