Izaberite stranicu

“Орден Карађорђеве звијезде другог степена за нарочите заслуге у његовању и промовисању српске музичке умјетности и традиције”, којим је Српско пјевачко друштво (СПД) “Јединство” Котор 1839, на Дан државности Републике Србије, одликовао предсједник Александар Вучић, у овом хору не доживљавају само као признање за претходни рад, већ као подстицај да се настави са успјешним дјеловањем и афирмацијом српске културе овога краја.

„Честитам велико одликовање свим Которанима, члановима, симпатизерима, онима који подржавају рад СПД Јединство, које је једно у низу ордења, додијељених му у ових 18 деценија рада“, казао је за емисију „Разговори недјељом“  Радио Котор члан управе хора Драган Ђурчић.

Он је подсјетио на три ордена које је Јединство добило од краљева из династије Карађорђевић.

„Затим два оредна Архијерејског сабора Српске православне цркве, Изузетну Вукову награду, признања Јужнословенског пјевачког савеза, прије рата, два признања Првог београдског певачког друштва из 1857.  и 1897. године…То је ниска, читава колана, наших одликовања“, казао је Ђурчић, додавши да је приликом свечаности у Београду добијао похвале у име Јединства „које сте одавно заслужили, јер ту биографију коју има овај хор, ријетко ко има, тако да се уопште не треба чудити зашто је награда и стигла“.

Додаје да одликовање не доживаљава само као захвалност за претходни рад већ као подстицај да се настави у раду.

„Одликовање је дошло у тренутку када Јединство навршава 180 година постојања, па ће и читава ова година бити посвећена јубилеју. Добро ће доћи да  учврстимо самопоуздање и останемо досљедни у нашој политици, да се кроз културу одвија комплетан наш живот. На овај начин смо доказали да дјелатност културе, овако богата као што је ми имамо, може да добије и државно признање, без обзира на повољне или неповољне околности. Ово показује да уз наш програм, циљеве и задатке, који трају 18 деценија, пјевамо пјесмом срцу и срцем роду, без обзира на род или конфесију којој наши пјевачи припадају“, казао је Ђурчић.

У првом члану Статута СПД Јединство стоји да чланом хора може постати сваки поштен и родољубиви грађанин.

 Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This