Izaberite stranicu

У организуацији Српског националног савјета Црне Горе у Подгорици су на празник Сретења Господњег, поводом Дана државности Србије служени помени Вожду Карађорђу и војницима Краљевине Србије сахрањеним у црквеној порти у Дољанима који су пострадали у току одступнице преко Албаније.

Помен Карађорђу служио је протојереј-ставрофор Дараган Станишић код Вождовог споменика у Карађорђевом парку.

Он је рекао да се наш народ истиче тиме што је имао владаре који су се жртвовали за свој народ.

“То нису били вође који су жртвовали друге за себе, его су жртвовали себе за свој народ, почевши од Светог Јована Владимира, преко светородне Немањића, цара Лазара, Стефана Високог… На том трагу је и Карађорђе, коме смо овдје подигли споменик у знак захвалности, да нас надахњује смислом жртве за ближње своје. А жртва за ближње – то је љубав, то је сам Господ Бог, то је жртва за сав род људски”, казао је отац Драган.

Отац Драган је служио помен и у Његошевом парку, на гробу Љуба Јефтића, Србина из Аустроугарске, који је у Првом свјетском рату одбио наређење аустроугарске команде да стријеља цивиле у Подгорици, па је због тога сам стријељан.

Протоојереј-ставрофор Бранко0 Тапушковић је у Дољанима служио помен на војницима Краљевине Србије пострадалим у одступници 1916. године, чије су земне остатке сахранили Кучи.

Рекао је да су Кучи тада срели браћу својом христоликом љубављу.

“Да њихова тијела часно положе у заједничку гробницу, да их не разносе лисице и вукови, него у достојанству човјековом да буду сахрањена. А сохранити значи сачувати. Да их сачувају за други долазак Господњи”, казао је отац Бранко Тапушковић

Р.В.

Видео прилог Српске ТВ:

Pin It on Pinterest

Share This