Izaberite stranicu

На десет недеља пред Васкрс, тј. у првој недељи припреме за дан Васкрсења Христовог – служена је Света литургија у Цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и молитвено учешће проте Милуна Фемића и ђакона Ивана Црногорчевића.

Прота Радовић је у литургијској проповеди објаснио да нас наша мајка Црква, четири седмице пре почетка поста подсећа – да ускоро почиње Васкршњи пост, као најбитнији део нашега живота, који је заправо најосмишљенији.

Подсјетио је да се Пост састоји од два дела: душевнога и телеснога.

,, Много је битнији пост душе, казао је, јер је, ,, много лакше да себе ограничимо на посну храну – али је много теже и озбиљније, – а то је оно што Црква тражи – пост духовни, борба са својим страстима и гријесима ” објаснио је он.

Казао је да је коријен свакога греха, свакога човека, а првога, највишега анђела светлоносца Луцифера, који је био најближи Богу – гордост – коме се десио пад управо због ње и додао да је ово и најтежи грех  – самоузношење, надимање, а као његова најраспрострањенија пројава –  осуђивање ближњих.

,, Господ нам је испричао причу о митару и фарисеју да би нам свима поручио – за овај Пост за који се спремамо – да је најбитније да гледамо да радимо на смирењу и да се највише чувамо гордости као најтежега гријеха”, рекао је између осталог прота Јован Радовић.

Након богослужења је одржаван час веронауке за полазнике Школе ,,Свети Ђорђе”, код протинице Надице Радовић, у просторијама храма.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This