Izaberite stranicu

Преко педесет чланова Ансамбла народних игара и пјесама “Ђурђевданско коло” из Подгорице обишло је у недељу 17. фебруара неке од највећих светиња Херцеговине. Већина поклоника били су чланови извођачког анасамбла, али их је било и из осталих играчких група. Предвођени својим умјетничким руководиоцима Зораном Радоњићем, Дејаном Вујачићем и Браном Луковцем, као и члановима Управног одбора Олгом Стојановићем и свештеником Николом Пејовићем, а вођени великом љубављу према Светом Василију, прва станица овога дивног путовања било је село Мркоњићи. Као и остала херцеговачка села у Поповом Пољу и ово мало село красе старе камене куће са по неким обновљеним кровом.

Многи од поклоника у групи су први пут били у Мркоњићима, родном мјесту Стојана Јовановића – Светог Василија Острошког и Херцеговачког, најзначајнијег изданка Херцеговине.

Поред цркве налази се кошћела која пркоси времену и која је по предању из времена Светог Василија. Сусрет са овом светињом одмах смо овјековјечили заједничком фотографијом, а онда је свако за себе покушао да телефоном и апаратом посјету овом мјесту учини незаборавном.

Враћајући се за Требиње, посјетили смо мјесто Стојановог монашења – манастир Тврдош. Ова древна светиња Цара Константина и Царице Јелене, рушена и обнављана неколико пута у својој дугој историји, посвећена је Успењу Пресвете Богородице. За групу младих фолклораша из Подгорице било је ово још једно духовно укрепљење и освјежење. Љубазни домаћин је указао на славну историју овог манастира. У његовим ријечима није било сувишног набацивања историјских података, али јесте ријечи топлине, вјере и љубави којој човјек не може да се одупре и која вас призива да опет посјетите ово мјесто и да га већ при првом сусрету доживите као своје. Он нам је показао и стари вински подрум из 16. вијека кога су археолози открили у ово наше вријеме.

Задивљени љепотом овог манастирског комплекса стигли смо у Требиње. Црква Преображења Господњег – украс Требиња и Херцеговине, чувар Митре Светог Василија Острошког била је одредница прелијепог херцеговачког градића. Након заједничког ручка у парохијској сали поред Цркве, наставили смо да откривамо занимљива мјеста и кутке Требиња.

Једнодневни излет завршили смо посјетом Херцеговачкој Грачаници. Тамо смо се срели са славним пјесником Јованом Дучићем, чији земни остаци почивају у велелепном храму. Уживали смо у погледу који се пружа на Требиње. Последњи зраци сунца преливали су се на крововима требињских домова, поручујући и нама да се дан полако гаси и да треба да кренемо назад.

Обасјани зимским сунцем и правим прољећним временом, схватили смо да је овај дан дар Светог Василија. Пуни лијепих утисака, пјесме и забаве коју младост увијек носи, већ смо планирали неки нови пут и неко ново дружење.

АНИП “Ђурђевданско коло” из Подгорица тренутно броји око 200 чланова у свим групама (извођачки ансамбл и Б група, извођачки дјечији ансамбл, дјечија група почетника, као и група рекреативаца). Пријем нових чланова у свим групама је стално отворен и врши се свим радним данима од 18 – 21 час у просторијама Друштва – Војни комплекс Загорич. Чланарина се не плаћа (осим за групу рекреативаца), а све додатне информације заинтересовани могу добити код г. Зорана Радоњића, умјетничког руководиоца АНИП-а “Ђурђевданско коло”. Позивају се сва дјеца која воле да играју, пјевају, друже се и путују да се придруже.

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This