Izaberite stranicu

Дана 12. фебруара 2019. архиепископ виницки и барски Варсонуфије водио је разговоре  са представницима посматрачке мисије Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) посвећене верској ситуацији у Украјини, а поводом стварања „Православне Цркве у Украјини“. Архијереј је изложио о сложеној међуконфесионалној ситуацији у Виницкој области, о дискриминацији и прогону верних Украјинске Православне Цркве. Архиепископ је изнео и чињенице насилних радњи приврженика „ПЦУ“ према вернима и свештенству канонске Украјинске Цркве, казивао је о кршењу грађанских права и слобода и о случајевима принудних прелазака парохија у новостворену црквену структуру.

Следећег дана, 13. фебруара, и митрополит тулчински и брацлавски Јонатан водио је разговоре са представницима ОЕБС-а. И ови разговори су били посвећени лошој верској ситуацији у Украјини насталој стварањем ПЦУ.   Владика Јонатан је изложио чињенице које потврђују дискриминацију права и слобода верских заједница „УПЦ“ на својој територији.

Наредног дана, 14. фебруара, у Епархијском двору Житомирске епархије дошло је до званичног сусрета житомирског и новогрод-волинског митрополита Никодима са предстанвицима ОЕБС-а. Стране су размотриле верску ситуацију у Житомирској области. За време ових разговора приврженици „ПЦУ“ правили су провокације испред зграде износећи на својим плакатима клеветничке и увредљиве речи о верницима УПЦ.

Извор: Патриархиа.ру (са српског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This