Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Подмаине у Будви.

Пред почетак Литургије Владика је у првине ангелског образа обукао послушнике ове обитељи Владимира и Маринка, а у току Службе миропомазао новокрштену дјевојчицу Илину.

У чин јеромонаха рукоположио је јерођакона Јоакима.

У литурггијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је Бог створио човјека за бесмртност, за вјечност и неприолазност.

“Зато је Бог обдарио човјека и другим рођењем – рођењем Духом Светим, рођењем од Духа Светога и огња, Духа Светога и воде. То је рођење за вјечни, за бесмртни и непролазни живот. То је рођење које се догађа у утроби матере Цркве Божије”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Објаснио је да Црква из своје утробе светим крштењем непрекидно рађа и препорађа милионе.

“Само Господ зна колико је тих који су доживјели то рођење Духом Светим и водом, Духом Светим и огњем – рођење у Цркви Божјој. Мајка која рађа за вјечност – то је Црква Христова”, објаснио је Владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је додао да је у Цркви Божјој све у знаку рођења за нови, бесмртни и непролазни живот.

“То је оно што Црква носи у себи, чиме Црква живи, чиме Црква оживљује свако људско биће дајући му квасац вјечнога, непролазнога и бесмртнога живота. Зато је Црква и непобједива, неуништива – зато што носи вјечни живот у себи”, нагласио је он.

Владика је сабранима на Литургији говорио о својој недавној посјети Епархији буеносајреској и јужно-централноамеричкој.

“И тамо је духовна криза, као и код нас и свуда у свијету. Али многе богочежњиве душе се враћају Цркви Божјој и трагају за истинском правом вјером, оном изворном, апостолском и јеванђелском”, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је рекао да је подмаинска светиња саграђења да вјерни прослављају Бога, да се Бог кроз њих прославља.

“Да се Бог прославља кроз нашу вјеру, кроз нашу наду, кроз нашу љубав, кроз нашу врлину, кроз нашу дјецу, кроз свету тајну крштења”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This