Izaberite stranicu

У недељу о митару и фарисеју, 15. фебруара, прослављен је празник Сретења Господњег – у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење ђакона Ивана Црногорчевића. Молитвено су учествовали прота Милун Фемић, негдашњи старешина овог Светог храма и јереј Блажо Божовић.

Након причешћа верног народа – празничном беседом окупљенима се обратио началствујући свештенослужитељ протојереј Јован Радовић, честитајући празник који прослављамо.

Говорећи о томе како је установљен овај празник, прота је казао да је ,, по јеврејском обичају Пресвета Дјева Богородица донијела дијете Исуса у 40 дан – да га посвети Господу “ јер је био обичај, код Јевреја, како је казао отац, да се свако прво мушко дете које отвори материцу, посвети Богу.

И данас је тај обичај остао у нашој Цркви, како је казао, да када се породи православна хришћанка, она се 40 дана сматра нечистом и не сме ући у Цркву; а нечистом се сматра због физиолошких разлога.

Тог 40-ог дана мајка долази испред Храма и њој се читају молитве за очишћење, како је казао отац – а њено дете се уцрковљује, пожелевши да се тај леп православни обичај врати у наш народ.

Приносећи Га у Храм и тражећи за Њега благослов ту се задесио праведник Божији Симеон Богопримац, кога Свето Писмо помиње као врло ученог човека онога времена, који је у време Птоломеја II Филаделфа, египатског цара, и по његовом захтеву, преводио Свето Писмо Старога Завета са јеврејског на грчки језик.

,, Дошавши до дијела код Св. Пророка Исаије у коме је написано да ће дјевојка зачети и родиће сина и надјенуће му име Емануило – што ће рећи с нама Бог, он се запрепастио прочитавши тај дио, помисливши у себи – како је ово могуће да дјевојка роди ? казао је прота Радовић, објаснивши да је Св. Симеон помислио у себи – да ће то променити – јер то тако, не може да остане.

,, У том моменту му се јавио Анђео Господњи, рекавши му – Не, не бриши и не мењај ништа из Свете Књиге, све тамо као што је записано тако ће се и десити, а ево ти нећеш умријети до тога момента, док се то не деси “ саопштивши му.

Тако да је Св. Симеон дочекао дубоку старост – неко говори да је имао 360 г. а неко 270 г. – дочекавши да види, да ће девојка Марија, Силом Божијом, родити Спаситеља у овај свет.

,, И Дух Свети на данашњи дан Симеону се јавио и рекао – пођи данас у храму ће се десити оно што си тако дуго очекивао и ишчекивао. “

,, Видевши дјететце Исуса, вођен Духом Свети “ отац је објаснио да је Св. Симеон прозрео да је то Син Божији, Спаситељ света.

,, Узевши га у руке своје благослови Га и изговори ријечи које ми данас сваке вечери читамо на вечерњим службама : Сада отпушташ у миру слугу Твога Господе, по Ријечи Твојој, јер видеше очи моје спасење Твоје, Које си удостојио пред лицем свих народа, свјетлост да обасјава незнабошце и славу народа Твога Израиља.

Ко је то дјететце које се родило тога дана ? И по чему је Он Спаситељ свијета ? питао је прота Радовић, одговоривши да је то управо Господ Христос који се родио да би нас спасио од гријеха, смрти и ђавола.

Отац је затим позвао да погледамо кроз историју наше Цркве од апостолских времена до дана данашњега – сви оне који су се сусрели са Господом – како су се понашали и шта се са њима десило ?

,, Узмимо Савла који је сусревши се са Господом – постао Павле. Узмимо разбојника на Крсту који је читавог живота клао, убијао људе, отимао, иживљавао се на њима – и у последњем моменту свога живота, сусревши се са Господом на Крсту, први ушао у Рај. У Марији Магдалини 7 демона је било – сусревши се са Господом, Господ ју је оздравио и постала је Света. Закхеј мали, сусревши се са Господом – потпуно се покајао и постао вјерни следбеник и ученик Господњи… и тако безброј људи до дана данашњег. “

Отац је при крају свога обраћања казао да се ми хришћани први пут сретамо са Господом у Светој Тајни Крштења, затим, сваки пут када станемо на молитву, у својим домовима и када направимо добро дело, милостињу, Христа ради.

,, Ево нас данас у храму Божијем које је мјесто par excellence, сусрета са Господом. “ казао је он.

,, Највећи сусрет који се нама дешава јесте управо у храму у Св. Тајни Причешћа. То је тај сусрет за који треба да се припремамо цијелим својим животом, као Св. Симеон који је 270 г. живео у праведности и побожности и будући пун Духа Светога припремао се за то сједињење и сусрет са Господом “ нагласио је отац, рекавши да нема веће Тајне и присности, нас људи који смо Тело Христово са Њиме – него управо у Св. Тајни Причешћа. Па тако као што је Св. Симеону центар, циљ и садржај живота био да сретне Господа – тако и нама хришћанима треба да буде, објаснио је отац.

Истовремено подсетивши на речи чувеног руског писца Достојевског, који каже:онај који не сретне Господа на овоме свијету, неће га сигурно срести ни на оном свијету.

,, Рај и пакао овде почиње “ нагласио је прота, поручивши на крају свога обраћања ,, да очистимо срца своја, постом, молитвом и покајањем – јер само тако можемо да сретнемо и препознамо Господа, када смо чисти од свих сагрешења и када опраштамо свима онима који су се о нас огријешили.”

Пожелевши да Господ и нас благослови и подари нам снаге и Милости Своје – да се сретнемо са њим у свом животу – па и када будемо одлазили из овога света да можемо мирне савести и чистог срца да узвикнемо речи Св. Симеона – Сад отпушташ у миру слугу Твога Господе…

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This