Izaberite stranicu

На данашњи дан 1452. године Стефаница-Стефан Црнојевић положио је у Котору заклетву Венецији на вјерност, примивши из руку которског кнеза војводску палицу и заставу.

Стефан Црнојевић, оснивач династије Црнојевића, главни је актер бројних дешавања на територији данашње Црне Горе средином XV вијека у којима је на простору Горње Зете израстала посебност Црне Горе. Споразум закључен у Врањини 1455. године између Стефана Црнојевића у име „зетског збора“ који су чинили представници 51 „дружине или општине“ и Зуана Боланија о прихватању млетачке власти без икакве принуде“ уз обавезу ратовања за Републику до Љеша и Задрима, докле се протезала млетачка власт, уз прихватање пореских обавеза какве су биле у вријеме Балшића и млетачку спремност да призна надлежности зетскога митрополита, говоре о првом узајамном и самосталном правном акту којим се изражава настављање државнотворне традиције из времена Балшића. Иако су тим споразумом регулисани односи између Млетачке републике и горњозетскога војводе и ратничких дружина, у реалности та млетачка заштита била је само номинална. Тим споразумом Стефан Црнојевић постао је господар Горње Зете тако да од њега почиње династичка лоза Црнојевића. Стефан Црнојевић суочавао се с проблемима за које најчешће није имао ни материјалне ни људске моћи. Сналазећи се између сукобљених страна начином који га је учинио изузетно занимљивом личношћу, оставио је дубок траг у црногорској историји.

Тај романтични витез, упорни градитељ и чувар зетске традиције, показао се као изузетно вјешт политичар и дипломата. Чини се да је у историографској процјени остао у сјенци својих следбеника, сина Ивана и унука Ђурђа Црнојевића. Од времена Балшића, кад су први Црнојевићи имали само мали посјед и неколико села у скадарском крају, до времена кад су постали господари ловћенскога краја и читавога сјевероисточног масива Горње Зете, њихова дјелатност препознаје се у често изнуђеним политичким обртима. Свакако највећи успјех Стефана Црнојевића је у томе што је успио да пробуди колективну свијест и повеже ратне дружине и катунске заједнице, територијализоване на подручју Горње Зете и на тај начин започео процес формирања државе. Осамостаљењем простора Горње Зете отпочела је све чешћа и трајна примјена назива Црна Гора као територијално-политичке цјелине.

Стефан Црнојевић оставио је своме наследнику заједницу која је већ била дубоко укоријењена у народну традицију. И његов син, Иван, пролазио је кроз слична и тежа искушења.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This