Izaberite stranicu

Празник Сретења Господњег, молитвено је данас прослављен у острошкој светињи. Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј-ставрофор Дарко Ђого, а саслуживали су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонах Јеротеј и јерођакон Зосима, као и јереј Милан Станишић из Будимљанско-никшићке епархије.

Евхаристијском сабрању присуствовало је мнобројно монаштво и вјерни народ, а сабранима је након читања зачала из Светог Јеванђеља о уношењу Богомладенца Христа у храм бесједио о. Дарко.

– Свети Симеон и Ана су се спремили да дочекају Спаситеља свијета. Да би се ми спремили да Га дочекамо, као они, треба себе да припремимо за то. Отуда они у једном Дјетету које родитељи доносе по обичају и по закону, увиђају Спаситеља свијета, увиђају читав Његов будући пут. Увиђа старац Симеон да ће Он бити свјетлост да обасја незнабошце, али увиђа и да ће он бити знак непорочни о коме ће се говорити противрјечне и разноразне ствари, као и да ће то Дијете које пред њим лежи, заправо оборити и успоставити многе у Израиљу – казао је о. Дарко.

Говорећи о спасењу, казао је да спасења има разних, али да треба бити склон само истинском и правом, истинском, вјечном спасењу.

– Потребно нам је да вјерујемо, да као што су мошти Светог Василија нетрулежне и чудотворне и већ пренесене из овог трулежног свијета у онај други, бољи, да ће такво спасење заиста доћи. Ми га као хришћани знамо, али га нажалост, одвећ често заборављамо и не очекујемо. Отуда, драга браћо и сестре, Сретење јесте нама свима опомена да се као старац Симеон и старица Ана припремимо, да када Христос други пут дође, не као дијете, него као судија, судија љубави, да се припремимо за истиснко спасење и за будући свијет у коме неће бити жалости, туге, гријеха и болести – казао је о. Дарко и додао да то спасење морамо истински да затражимо.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето причешће.

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This