Izaberite stranicu

Поводом трогодишњице историјског сусрета Патријарха московског и све Русије Кирила са римским Папом Фрањом у Хавани, 12. фебруара  организована је међународна конференција на Факултету за постдипломске и докторске студије Св. равноапостолног Кирила и Методија у Москви.

Тема конференције је била „Смрт и умирање у технолошком друштву: између биомедицине и духовности“. Организатор овог научног скупа били су Одељење за спољне односе Московске патријаршије, Папски савет за јединство хришћана, овај Факултет и Папска академија живота.

У својој поздравној речи Митрополит Иларион је напоменуо да је прва годишњица сусрета Папе и Патријарха обележена на Фрибуршком универзитету у Швајцарској, а друга у Бечу и била је посвећена положају хришћана на Блиском истоку.

Истакнуто је, између осталог, да је еутаназија преступ човека против самог себе и против друштва. Пропагирање еутаназије може се на крају крајева претворити у смртоносну друштвену идеологију и на тај начин би се стварала „цивилизација смрти“ уместо, „цивилизације љубави“, о којој је као о задатку хришћанског друштва много писао папа Јован Павле II.

На конференцији су говорили представници Папског савета за јединство хришћана и Епископ орехово-зујевски Пантелејмон, који је рекао и то да се тема конференције тиче не само болесних, него и свих људи који се спремају да пређу у други живот, па и сваког од нас. „Сваки човек је смртан“, истакао је Епископ.

Напомиње се да ће ова конференција пружити веома важан и потребан допринос, а у практичном раду лекара, мединцинских сестара, свештеника може помоћи да више помогну другима и тиме их припреми за неизбежни крај живота.

Научном скупу су прусуствовали представник Патријарха антиохијског и свег Истока у Москви Митрополит филипопољски Нифон, старешина Подворја Српске цркве у Москви Епископ моравички Антоније, старешина Подворја Цркве чешких земаља и Словачке архимандрит Серафим (Шемјатовски), старешина Подворја Православне цркве у Америци у Москви протојереј Данило Андрејук, као и генерални секретар Конференције католичких бискупа Русије свештеник Игор Ковалевски, сарадник Папског савета за јединство хришћана свештеник Јакинт Дестивел, стручњак за биоетику, медицинско и морално богословље свештеник Ренцо Пегораро и други.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This