Izaberite stranicu

Руски стручњаци раде на уклањању сувог дела од древног Мамријског дуба у граду Хеврону на Западној обали реке Јордана да би се омогућио раст два млада изданка који су се развили из истих коренова пре неколико година.

Свето дрво, где је Аврам угостио Господа у виду три анђела из књиге Постања гл. 18, налази се на поседу Руске духовне мисије Светих праотаца у Хеврону.

Дуб је увенуо 1996. г. од зуба времена и старости, а ограда око њега постављена је 1970 –тих година, а од тог времена верује се да је био тотално беживотан, све док два нова дрвета нису исклијала следеће године из осушеног дуба који још увек има живота у својим кореновима испод земље. Данас, сасушено дрво постепено уступа место новим изданцима уз помоћ руских стручњака који су почели рад на његовом очувању пре неколико година.

Осушени део дрвета срушио се ових дана, што је довело до спекулација на интернету да је дрво потпуно суво, а што би, према једној традицији, био знак краја света. Предање такође види дрво као праслику свете историје – осушени део светог Дуба представља Стари завет, а зелени део представља Нови завет милости Господње. Појављивање новог живота у дрвету 1997.  г. дало је верницима нову наду да је свет поново добио опроштај.

Сви сакупљени делови древног дрвета ускоро ће бити доступни поклоницима у Цркви Светих праотаца.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This