Izaberite stranicu

На предлог председника православне омладинске заједнице у Немачкој, протонамесника Младена Јањића, 9. фебруара 2019. године у Келну је одржан једнодневни скуп православне омладинске заједнице Немачке.

Програм је почео у храму Воздвижења Часног Крста, где су старешина храма протонамесник Младен Јањић и протојереј ставрофор Неђо Јањић, архијерејски намесник за Северну  Рајну и Вестфалију, дочекали учеснике овог скупа. После кратке интернет презентације о Српској Православној Цркви, Епархији диселдорфској и немачкој и Црквеној општини Келн, отац Младен је одржао предавање о крсној слави и њеном значају за српски народ. Затим се приступило овећењу славског знамења у част Преноса моштију Светог Јована Златоустог који се тог дана прослављао.

После обављене молитве, обиласка и разгледања храма и параклиса сви учесницу су прешли у духовни центар келнске парохије где су припремљени доручак и послужење.

Затим су се учесници упутили ка храму Светог Димитрија (Антиохијска Патријаршија), где се православној омладини обратио старешина храма свештеник Абдалах Јамал. Он је присутне упознао са историјатом цркве, њиховом заједницом и активностима. Настављен је рад у групама на актуелне теме. Пред крај сабрања у антиохијској заједници представници Православних Црква су на својим матерњим језицима, али и сви заједно на немачком, певали тропаре и славили Бога заблагодаривши на тај начин антиохијској заједници на гостопримству.

После срдачних поздрава омладинци, њих око 80, кренули ка грчкој цркви посвећеној Успењу Пресвете Богородице која се налази у самом центру Келна на обали реке Рајне, где је обављена молитва благосиљања хлебова. Протојереј-ставрофор Константин Мирон је поздравио учеснике и пожелио успешан рад. У пријатној атмосфери сви су учествовали у трпези љубави коју је припремила грчка заједница.

После успешног и плодоносног дана на крају сусрета приређен је обилазак Келнске катедрале, коју је за ову прилику уприличио старешина катедрале високопречасни Тобиас Хопман.

У касним вечерњим сатима, сусрет православне омладине из Келна и околине у коме је учествовало око 80 омладинаца (Грка, Бугара, Антиохијаца, Арамејаца, Руса, Румуна и Срба), приведен је крају. Сви су срдачно, поздрављајући једни друге, кренули својим домовима са жељом да се опет сусретну на Данима православне омладине који ће се одржати у Гисену од 20. до 22. септембра 2019 године.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Pin It on Pinterest

Share This