Izaberite stranicu

Све док ријека Крка тече, док се земља земљом зове, одгајаће Три Јерарха православне богослове

Слава Богословије „Света Три Јерарха“ у манастиру Крка свечано је прослављена 12. фебруара Светом архијерејском литургијом коју су служили Његово високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Њихова преосвештенства Епископи славонски г. Јован, бихаћко-петровачки г. Сергије, осечкопољски и барањски г. Херувим и далматински г. Никодим.

Радосним поводом присутним верницима обратио се Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије:

– Којим речима описати ова три велика светила Православне цркве? Ни једна реч похвале не може описати оно што су они учинили за нас, оставивши нам у наслеђе начин на који ћемо приступити Богу и отворивши уста своја хвалу божанску изрећи. Пред нама су три светитељска лика, сваки посебан на себи својствен начин, али сви они ипак по многоме слични. Свети Василије Велики, Јован Златоусти и Григорије Богослов су светитељи у чијим се личностима крије пуноћа Духа Светога која је из њих исијавала читавог живота. Зато уопште није чудно што ово училиште носи њихово име, али управо то име ставља нам у обавезу да наставимо да живимо њихову богочовечанску филозофију, али и терет да одолимо свим искушењима, као што су то чинила Света Три Јерарха. Угледати се на њих је заповест дата нама који смо жетаоци њиве Господње, који са вером и љубављу сејемо да бисмо са радошћу жњели и плодове своје принели Господу на дар и благослов. Славећи пастирску и богословску делатност Светог Василија Великог, славимо и оштроумност Григорија Богослова, а пажљиво слушајући медоточно слово Јована Златоустог бивамо узнешени у реалност Царства Божјега.

После Свете литургије у сали Богословије одржана је приредба посвећена животу три велика светитеља. На почетку профрама Епископ Никодим је срдачно поздравио све госте и нагласио да су манастир Крка и Богословија „Света Три Јерарха“ један дом и једна света обитељ:

– На првом месту желим да заблагодарим свима вама који сте данас дошли да увеличате овај дивни празник који ми прослављамо као небеске заштитнике овог светог училишта. Желим посебно да се захвалим на доласку својој браћи архијерејима, као и г. Марку Николићу и сарадницима из Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Републике Србије, која много помаже живот и рад наше Богословије и Епархије далматинске. Такође, велико хвала Епископу Херувиму и представницима Срба из његовог краја на несебичном труду и храни коју су донирали за наше свето училиште. Желим да се, као и прошле године, за све учињено за ову школу захвалим и Његовом преосвештенству Епископу зворничко-тузланском г. Фотију, који данас није могао да буде са нама, али иако је одсутан ништа мање није присутан у нашим молитвама и сећању. Хвала свим пријатељима и добротворима манастира Крка и наше Богословије.

Ученици Богословије извели су маштовит музичко-драмски програм који су припремили уз помоћ својих професора.

Извор: Епархија далматинска

 

Pin It on Pinterest

Share This