Izaberite stranicu

У изложбеној сали Орска, 12. фебруара, отворена је изложба посвећена страдалима у хртватском логору смрти Јасеновац, у којем је у вријеме Другог свјетског рата било мучено и звјерски убијено више од 700 хиљада људи – Срба, Цигана и Јевреја. «Сада на мјесту логора стоји мали православни манастир, а једна монахиња, Марија (Антић), слика дивне слике о тим страшним догађајима. Њене репродукције су стигле у Орск», рекао је организатор изложбе, орски свештеник Максим Брежњиков.

Отац Максим је присутнима испричао о томе шта се дешавало у логору смрти и како данас у Јасеновцу живе православни хришћани.

— Људе, цијеле породице довозили су у логор «возом ужаса». Довозили су на смрт – и старце и дјецу. Свијет зна за Бухенвалд и Освјенћим, али скоро ништа не зна о Јасеновцу. Ако су у њемачким логорима људе систематски уништавали у гасним коморама, усташе су радије показивале изопачену фантазију. Када читаш документа  буквално се крв леди у жилама. При томе су Срби и Хрвати уско повезане етничке групе, заправо разликују се по вјери. А Србе су уништавали управо зато што су православци — они су за своју вјеру мученички страдали  —  рекао је отац Максим.

На изложби је говорио Епископ орски и гајски Иринеј, који је захвалио организаторима изложбе и пожелио да за њу чује што више људи. «Сваки човјек мора да зна за злочине које су чинили нацисти и њихове присталице у вријеме Другог свјетског рата, како би се заувијек одвратили од национаистичких идеја и трудили да јачају мир у свијету.»

На крају се присутнима обратила замјеник градоначелника Орска за питања социјалне политике Елена Запорожска: «Хвала вам на овим сликама и фотографијама. Свијет треба да зна о ономе што је незаслужено заборављено или што је у незнању превиђено. Што више знамо о таквим логорима смрти који су били у братским земљама, о злочинима који су почињени у име националних идеја, тим ћемо боље разумјети како је мир крхка ствар.»

На сликама су представљени Јасеновачки мученици – дјеца запаљена у пећима која су из димњака полетјела у небо као анђели; Цигани, цијели табори Цигана заробљених и покланих; Свети Ђорђе који убија аждају у облику тог «воза ужаса».

На изложби су осим слика монахиње Марије представљене фотографије извршног директора музеја «Совјетски Савез: вјера и људи» Алексеја Пичугина, које свједоче о савременом животу манастира Јасеновац и стању тих мјеста гдје се некада налазио концентрациони логор.

Благослов за организовање изложбе дала су два архијереја двију православних цркава: Епископ орски и гајски Иринеј (РПЦ) и Епископ пакрачко-славонски Јован (СПЦ).

Слике, као и фотографије, како архивске снимљене прије седамдесет година, тако и савремене,  грађани Орска могу видјети до 21. фебруара. Затим ће изложба бити пренијета у Новотројицки етимолошки музеј.

https://www.ural56.ru/news/596725/

Превела: Марија Живковић

 

 

 

 

 

С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This