Izaberite stranicu

Света литургија служена је у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа,  на дан у коме прослављамо три стуба Цркве Христове – Василија Великог, Јована Златоустог и Григорија Богослова.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење старешине овог храма, протојереја-ставрофора Велибора Џомића и браће свештенослужитеља – проте Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом су одговарали појци овог храма.

Прочитавши јеванђелско зачало,  сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић – говорећи о суштини  заједничког празновања ове тројице светитеља.

Прота је казао да сваки од њих има засебан дан у календарској години када их прослављамо, међутим да разлог за успостављање данашњег заједничког празновања, лежи у спору који је настао међу хришћанима – који је од ове тројице светитеља, највећи пред Богом.

„Једни су сматрали да је то Василије Велики – који се својим врлинским животом уподобио анђелима на Небу, други су сматрали да је то Св. Григорије Богослов – због дубине и ширине хришћанске мисли, док трећи сматраху највећим Св. Јована Златоустог – због несебичне љубави према људима, чистог и богоугодног живота, дара говора и проповиједања “, казао је отац.

Због ове препирке, једни се  назваше  Григоријанима, други Јованитима а трећи Василијанима   – проузроковавши тако раздор у народу.

Међутим, ова препирка међу хришћанима у Цариграду, Божијим промислом разрешена је – а на славу светитеља.

Епископ евхаитски Јован имао је виђење тројице светитеља понаособ у свој величини и сјају а затим заједнички где му рекоше, да међу њима нема већег ни мањег, да су пред Богом једнаке славе, части и величине – тако да је по њиховом захтеву, како је прота објаснио, написана заједничка служба.

Живећи у (4.) веку, истину проповедајући, ова тројица светитеља неустрашиво су је бранили од сваке лажи и нечистоте, те је прота позвао, на крају свога обраћања у храму под Горицом, да им се молитвено обратимо како би умилостивили Оца нашег Небеског, за све хришћане у свету.

Заједничарење у Телу Христовом,  настављено је у гостопримници овог Светог храма.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This