Izaberite stranicu

Владика славонски Јован посетио једну од најзначајнијих библиотека западног света

Његово преосвештенство Епископ славонски г. Јован посетио је 8. фебруара, заједно са Бароном од Вилтона Ричардом Чартрсом, бившим лордом Епископом Лондона, у пратњи архимандрита Стефана (Поњарца), Централну библиотеку и Архив Англиканске Цркве у палати Ламбет у Лондону.

Домаћин, Џил Манделброт, упознао је владику Јована са једном од најзначајнијих библиотека западног света која чува неке од највреднијих латинских и староенглеских рукописа, као и збирку на словенском језику и богату документацију о односима Цркве Енглеске са хришћанским Истоком.

Владика Јован је Библиотеци палате Ламбет предао каталоге рукописа и србуља Епископске књижнице у Пакрацу и договорио представљање Пакрачке библиотеке у Лондону, чим нова зграда Библиотеке палате Ламбет буде довршена, што би требало бити током идуће године. Домаћин је узвратио дарујући Епархијској библиотеци у Пакрацу драгоцене каталоге рукописа Централне библиотеке и Архива Цркве Енглеске.

Током свог боравка у Великој Британији владика Јован је, заједно са сарадницим и пријатељима, примљен у Дому лордова од стране барона Чартрса, са којим је посетио и Краљевски интервидовски институт за стратешка истраживања (RUSI – Royal United Services Institute) где је присуствовао промоцији аутобиографије лорда Пола Левина, бившег лорда градоначелника Лондона, и имао више значајних сусрета.

Владика Јован посебно се састао са Бискупом Ебсфлита г. Јонатан Гудолом, који је у Цркви Енглеске задужен за односе с Православном црквом, као и са оцем Вилијамом Тејлором, старешином Храма Светог Јована Богослова на Нотинг Хилу, који је организовао веома успешну изложбу о Јасеновцу новембра прошле године, а која ће ускоро наставити свој пут кроз храмове Цркве Енглеске.

Отац Вилијам је иначе један од водећих светских стручњака за хришћанство Блиског и Средњег Истока, тако да је добар део разговора – као и с господом Чартрсом и Гудалом – био посвећен страдалним древним хришћанским заједницама које у овом тренутку очајнички потребују пажњу и помоћ.

Извор: Епархија славонска

Pin It on Pinterest

Share This