Izaberite stranicu

Преосвећена господа Епископи канадски Митрофан и рашко-призренски Теодосије служили су 10. фебруара Свету литургију у виндзорској Грачаници.

Саслуживали су игуман манастира Драганца архимандрит Иларион, који се налази у пратњи Епископа Теодосија, дугогодишњи парох при виндзорској Грачаници у пензији протојереј-ставрофор Мирољуб Тодоровић, као и јереј Владимир Вранић, садашњи парох при виндзорској Грачаници. Српско певачко друштво Грачаница, под диригентским вођством др Ристе Урукала, као и увек беспрекорно је молитвено одговарало на Светој литургији у пратњи чланова хора сестринеске Црквено-школске општине Светог Димитрија.

Остаће упамћено да су учитељи и студенти црквене школе при Грачаници свесрдно учинили посебан напор да се уприличи свечани дочек драгих гостију, као израз љубави и гостопримства. Током уласка, ученици црквене школе су у народним ношњама у свечаном шпалиру дочекали госте. Та слика ће остати забележена у историји парохије и представљаће огледало једног времена и пример будућим поколењима. Посебну радост чини и слика да су се махом сви присутни ученици причестили Светим тајнама и примили благослов из руку двојице епископа.

По завршетку Литургије, Епископ Митрофан, као домаћин, пожелео је топлу добродошлицу драгим гостима Епископу Теодосију и игуману Илариону. Затим се пригодном беседом обратио владика Теодосије, упућујући благодарност најпре Богу за све, а овом приликом и домаћину владици Митрофану на љубави коју показује за страдални народ на Косову и Метохији и на гостопримству током посете која је уприличена искључиво ради помоћи опстанка српског народа на страдалном КиМ.

Сведочећи о ситуацији, Епископ Теодосије је између осталог нагласио импресиван број од 120 монаха у 20 манастира на Косову и Метохији. – Монаси и монахиње, као и сви Срби који остају и опстају на тим просторима данас се уподољују мироносицама које су остале верне Господу Христу чак и на Крсту, али су после удостојене да буду први весници Васкрсења Господњег, поручио је владика Теодосије.

У име виндзорске заједнице свештеник Владимир Вранић је пожелео топлу добродошлицу епископима и у исто време изразио свесрдну благодарност на историјској посети и великом благослову.

После Литургије уприличена је трпеза љубави у Српском центру за све присутне. Велики број благочестивих људи се одазвао позиву на својеврстан духовни сабор ради помоћи и подршке страдалном народу на Косову и Метохији.

При уласку у Српски центар, епсикопе су радосно дочекала деца у свечаном шпалиру са погачом и сољу које су принели овогодишњи кумови на светосавској прослави ученици осмог разреда Ана Јелић и Марко Шпирић. При уласку хор СПД Грачаница је дочекао епископе и певајући Оче наш молитвено предводио све присутне.

По благослову трпезе, деца су још једном одушевила све присутне својом искреном добродошлицом, рецитацијама, хорским певањем, као и фолклорним играма. Кратак али садржајан програм, и овога пута је пажљиво припремљен трудом преданих учитеља и подједнако великом жртвом родитеља.

Кратак, али садржајан програм, водио је г. Ђорђе Величковић, који је годинама несебично ангажован при виндзорској Грачаници, али ове године нарочито, на радост како парохијског свештеника тако и ученика, преузевши на себе и обавезу да предаје српски језик најстаријим студентима.

Уследило је прво обраћање председника Црквено-школске општине Грачаница г. Владимира Прибојана, који је у име Управног одбора виндзорске Грачанице са своје стране пожелео срдачну и топлу добродошлицу епископима Митрофану и Теодосију, као и игуману Илариону, уједно поздравивши присутног председника Црквено-школске општине Светог Димитрија г. Горана Јамину и све присутне у Српском центру, изражавајући захвалност свима који су, за Виндзор, историјски догађај подржали и на било који начин допринели да се у веома кратком временском периоду, од само неколико дана, организује на жељеном нивоу.

Затим се обратио и свештеник Владимир Вранић, који је са своје стране још једампут искористио прилику да поздрави епископе Митрофана и Теодосија и игумана Илариона и изрази благодарност виндзорске заједнице епископу Митрофану на очинској љубави коју без показује према њој, као и на непрестаним и архипастирским молитвама. -Нарочиту благодарност данас Вам изражавамо на овој прилици да примимо благослов Епископа свете земље српске, земље Немањићке, Светолазаревске, натопљене мученичком крвљу свих мученика и новомученика – Косова и Метохије. Благодаримо Вам, драги владико Теодосије, што сте данас овде са нама, а ми Вас дочекујемо као Епископа у коме се сабира читава историја, сав благослов и сва благодат свете земље српске. Сетите нас се и када будете међу светињама косовско-метохијским, рекао је, између осталог, свештеник Владимир Вранић.

Као домаћин, Епископ Митрофан је поздравио госте, Епископа Теодосија и игумана Илариона, подсетивши на новозаветни пример Светог апостола Павла који је позивао браћу, нарочито једноверну браћу, да помажу једни друге. -Тако смо и ми данас позвани да се не уморимо да помажемо једни друге, а нарочито нашу страдалну браћу и сестре на Косову и Метохији, рекао је владика Митрофан.

У наставку свог обраћања, владика Митрофан је објавио одлуку да јереју Владимиру Вранићу додељује звање протонамесника, што је својеврсно признање свеукупној заједници у којој служи свештеник Владимир Вранић.

На крају је реч узео и Епископ Теодосије, свесрдно благодарећи Епископу Митрофану на братској љубави и топлом гостопримству. Владика Теодосије је изнео веома дирљиво сведочење о ситуацији на Косову и Метохији и страдању српског и неалбанског народа. Но, сву трагедију владика Теодосије гледа кроз светло наде у Васкрсење, јачину Лазаревог завета и светост земље косовско-метохијске:

– Светиње које се налазе на Косову и Метохију надилазе било које људско калкулисање и промишљање, у Дечанима леже мошти Светог Краља Стефана Дечанског. Ако Свети Краљ не жели да оде, како онда ми можемо и да помислимо да напустимо свету српску земљу? Манастири и цркве нису тек музеји или споменици, већ места где се и даље узноси непрестана молитва преко 120 монаха и великог броја свештеника. То је жива Црква и нема разлога да се то промени. Жива Црква и даље изњедрава новомученике. Тако је прошле године Свети архијерејски сабор Српске православне цркве унео у диптихе светих три нова света мученика: Светог Василија Пекара, Светог Григорија Пећког и Свету мученицу Босиљку из Пасјана. Посебно је потресно сведочење о мученици Босиљки, која је имала само 17 година када је отета од стране Арнаута и приморавана да се уда и одрекне своје вере. Иако дете, она је непоколебиво остала верна својој православној вери до ужасне смрти. А мајка њена скупљајући комаде детињег тела, кроз сузе је ипак певала у духу наше Цркве да се у свим приликама молитве песмом узносе, достојанствено говорећи да ако је она тако млада образ и веру сачувала, то ће онда и она као мајка њено достојанство да чува.

– Богословија у Призрену која је била до темеља разрушена 2004. године у страшном погрому, данас је обновљена и има 50 младих ученика. Ако Бог да, то ће бити будући свештеници и посленици на њиви Господњој и најбољи амбасадори стања на Косову и Метохији, рекао је владика Теодосије, који и сам предаје у тој Богословији.

Владика је навео да се на просторима Косова и Метохије стално рађају деца и да најскорија истраживања показују да је тамошњи српски живаљ знатно млађи од живља у другим деловима Србије. Све то улива наду за Васкрс свете српске земље. Заблагодаривши још једном владики Митрофану и свима присутнима на топлом дочеку и несебичним даровима у виду помоћи опстанка страдалног српског народа на Косову и Метохији.

По прочитаној молитви, епископи су посетили Музеј српског наслеђа, где су их гђе Јулка Влајић и Ана Дуби упознале са активностима музеја. Прелиминарно је договорено да се у догледно време организује изложба о манастирима и светињама Косова и Метохије. На крају, гости су, у пратњи председника Црквено-школске општине Грачаница г. Владимира Прибојана, посетили и непрофитни стамбени простор „Генерал Михаиловић“ при Грачаници.

Посебну захвалност упућујемо Aleksandar Media NEWS-у, чијом је добротом и професионалношћу забележена и овековечена историјска посета.

протонамесник Владимир Вранић

Pin It on Pinterest

Share This