Izaberite stranicu

У задужбини проте Матеје Ненадовића у Бранковини, у понедјељак је обиљежено 26 година од смрти највеће српске пјесникиње.

У Храму Светих арханђела, задужбини проте Матеје Ненадовића, у Бранковини, епископи ваљевски Милутин и шабачки Лаврентије служили су у понедјељак парастос поводом 26 година од упокојења највеће српске пјесникиње Десанке Максимовић, која је дјетињство провела у овом знаменитом селу. У организацији Епархије шабачке, у госте епископу ваљевском Милутину и свештенству стигло је и 55 ученика Средње медицинске школе из Шапца, који су рецитовали пјесме омиљене пјесникиње.

Владика шабачки Лаврентије познат је као велики поштовалац Десанке Максимовић, с којом се у свакој прилици виђао и разговарао, као и њеног пјесничког опуса. Иако Бранковина више није дио епархије која је у његовој надлежности, владика Лаврентије приљежно чува успомену на српску пјесничку диву, те друге значајне личности ваљевског краја. Тако је, у свом родном селу Богоштици, код Крупња, у оквиру манастирског комплекса, изградио цркву, реплику Његошеве капеле на Ловћену, и отворио Дом пјесништва „Десанка Максимовић“.

– Оно што је Његош међу српским пјесницима, то је Десанка међу српским поетесама, обоје су громаде националне баштине – рекао је Лаврентије.

У село свог дјетињства, Бранковину, Десанка је често долазила у посјету рођаки, попадији Пеки, супрузи угледног проте Владана Ковачевића, старјешине сеоске цркве. О тим сусретима, љубави према Бранковини и о проти Владану Ковачевићу објављена је књига.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This